Onderzoek UM: Maximaal 10 uur vasten goed voor bloedsuiker diabetespatiënten
Uit onderzoek van de faculteit van voedings- en bewegingswetenschappen blijkt dat Time-restricted Eating (TRE), ook wel bekend als een vorm van intermittent fasting, effectief is om schadelijke effecten van het de hele dag door eten tegen te gaan. Het betekent het beperken van voedselinname van, een regelmatige cyclus aanhouden van eten overdag en langdurig vasten in de avond en nacht.
Uit recent onderzoek van Maastrichtse onderzoekers Patrick Schrauwen en Charlotte Andriessen blijkt nu dat volwassenen met diabetes type 2 inderdaad gebaat zijn bij een maximale voedselinnameperiode van 10 uur per dag, in elk geval als het gaat om het omlaag krijgen van hun bloedsuikerspiegel. De studieresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetologia.
Studie
De onderzoekers rekruteerden voor deze studie 14 personen met diabetes type 2, in de leeftijd van 50 tot 75 jaar met een bepaald BMI. Vrijwilligers werden geacht hun normale slaappatroon en fysieke activiteit aan te houden en ook hun voedselinname niet te veranderen tijdens het onderzoek. Aan het eind van elke onderzoeksperiode kwamen deelnemers naar de universiteit om onder meer hun insulinegevoeligheid, suikervoorraad in de lever en stofwisseling te meten. Hoogleraar Patrick Schrauwen: “We vonden dat de bloedsuiker, gemeten over meerdere dagen van 24 uur, consistent verlaagd werd door TRE, en vooral ’s nachts ook een stuk lager was”