Masterclass ‘Greuntekrans maken’ voor prins Roy I

In voorbereiding op een van de allergrootste publieke momenten vaan ‘nne stadsprins - op zaterdag voor carnaval de patrones vaan de Mestreechter Vastelaovend, ’t Mooswief, seere met ‘ne greuntekrans – kreeg Prins Roy I woensdagmiddag een masterclass in het maken van dit traditionele Maastrichtse kleinood.

Wie anders dan Chris en Jolanda van groentehandel Meijer-Scharis gaven Ziene Hoege Hoeglöstegheid een stoomcursus in het creëren van een kranscompositie van kuul, poor, wortele, selderij, roej pepers en aander greuntes.

Na een korte introductie van Tempeleers vice-president Wim Lousberg, e dröpke vaan D’n Dolle Dries en ’t opspange vaan de prinseleke medaaje veur de Merretmeisters, gingen de glacés van Prins Roy I uit.

Een Maastrichtse stadsprins moet van alle markten thuis zijn, zeker op de eige Merret. Maar dat het maken van een groentekrans geen abc’tje is, ondervond Ziene Hoege Hoeglöstegheid al bij het vastzetten van de eerste groente. ’n Spang drong door de opperhuid van de prinselijke vinger en tussen het groen was een heuse druppel prinselek blood te zien.

Dat iedere Hoege Hoeglöstegheid doorgeit tot ziene lesten dröppel blood, weet iedere rechtgeaarde Mestreechter Vastelaovendvierder. Prins Roy I dacht wellicht woensdagmiddag: “Daan laote v’r mer ‘ns beginne met d’n ierste dröppel." Daarna lukte het de prins samen met Chris Meijer een pracht van een groentekrans te maken. Neen, nog niet zo een van de omvang die de familie Meijer-Scharis voor het grote moment gaat maken. Maar toch wel een waar de prins, samen met twee leden van ’t Garderizzjemint De Kachelpiepers, content bij ’t Mooswief kon gaan poseren.

Foto's en tekst: Laurens Bouvrie