Maastrichtse arts in race voor opvolging Diederik Gommers

Het afdelingshoofd van Intensive Care in het MUMC+, Iwan van der Horst, zal naar alle waarschijnlijkheid het voorzitterschap overnemen van Diederik Gommers binnen de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Gommers, die bekendheid kreeg door zijn vele media-optredens gedurende de coronapandemie, treedt begin volgend jaar terug omdat zijn termijn als voorzitter afloopt. Met zijn terugtreding als voorzitter stopt ook zijn lidmaatschap van het Outbreak Management Team (OMT). 

De leden van de NVIC kiezen in februari de nieuwe voorzitter. Van der Horst is momenteel de enige kandidaat en maakt als penningmeester al deel uit van het NVIC. Wanneer van der Horst gekozen wordt als voorzitter, zal hij in die rol toe treden tot het OMT. In een reactie laat hij weten vrij zeker te zijn van zijn kansen. "Ik heb het de laatste tijd al meerdere malen aangegeven bij de leden," aldus van der Horst, "daarnaast zit ik al in het dagelijks bestuur van het NVIC en het is wel zo, dat je om voorzitter te worden, je sporen moet hebben verdiend."

Van der Horst wil de betrekking vooral omdat hij het inhoudelijk mooi vindt om de lijn van het NVIC door te zetten. "Ik wil een voorzitter zijn met de ambitie om de zorg voor intensief zieke mensen te verbeteren". 

Van der Horst realiseert zich dat hij door de functie van voorzitter een bekendheid kan worden. "Dat is nou eenmaal zo, maar ik zal niet drie keer per week in een talkshow gaan verschijnen" vertelt van der Horst. "Op een moment dat ik naar een programma ga dan moet ik iets essentieels te vertellen hebben over de Intensive Care," aldus de intensivist. "Als ze het gewoon interessant vinden dat ik kom en mij meng in een discussie dan hoeft het van mij niet".

Gommers, die het dagelijks leven werkzaam is als hoofd van de Intensive Care van het Erasmus MC in Rotterdam, begon ruim vijf jaar geleden als voorzitter van het NVIC. Deze functie mag maximaal twee keer drie jaar worden vervuld door dezelfde persoon. In februari loopt zijn tweede termijn af.