Maastrichtse afdeling KWF ziet grote terugloop collectanten

Er zijn steeds minder collectanten te vinden die in Maastricht langs de deuren gaan om geld op te halen.

Volgens coördinator Maurice Widdershoven van de Maastrichtse afdeling van het KWF Kankerbestrijding waren er vijf jaar geleden ruim 300 collectanten. Nu gaan 125 mensen de deuren langs. Dat betekent dat er dus ook minder geld wordt opgehaald.

Rob Magermans uit Maastricht is al ruim dertig jaar collectant. Door het tekort aan collectanten moet hij langs veel meer huizen dan vroeger. "In het verleden had je ook alleen een collectebus. Inmiddels hebben we een QR-code voor mensen zonder contant gel", legt Magermans uit. Ook hoort hij vaak de opmerking dat mensen al maandelijks doneren.


De Maastrichtse studentenvereniging Tragos helpt het KWF met collecteren. Honderd eerstejaarsstudenten zijn deze week begonnen en hebben volgens Tragos-voorzitter Robert Roossen ruim 2.000 euro opgehaald. Dat heeft te maken met de gunfactor die studenten hebben, verklaart Roossen. Daarom roept hij andere studentenverenigingen op om te collecteren.

Dat er steeds minder geld in de collectebus komt, is voor het KWF geen reden om niet meer te collecteren. "Het is ook belangrijk om weer even ons logo te laten zien en aan te geven dat we er zijn", vertelt Magermans. Daarom is de Maastrichtenaar nog lang niet van plan om te stoppen met zijn collecteronde.

Artikel ism L1/1Limburg