Maastrichts Mooiste ook voor Tom Dumoulin en 'grijze Keniaan' geen walk in the park

Onder pittige omstandigheden vond zondag 11 juni de 18 e editie van Maastrichts Mooiste plaats. Ondanks het schrappen van de 10 Engelse Mijl en het vervroegen van de startschema’s bleken toch een aantal deelnemers niet bestand tegen de tropische omstandigheden waarin gerend moest worden. Roel Wijmenga won uiteindelijk de tien kilometer-loop. 

Het carillondeuntje van de zondagse acht uur ochtend moet nog gespeeld worden. Rondom het stadhuis is het op de Markt van Maastricht evenwel een drukte van belang. Je hoeft geen expert te zijn om te begrijpen dat in hartje stad de start gaat plaatsvinden van een hardloopwedstrijd. Zie je het niet, dan hoor je het wel. De spreekstalmeester en de bij vrijwel ieder evenement aanwezige beats verraden in geluid dat gerend gaat worden. De deelnemers zelf van het hardloopevenement Maastrichts Mooiste komen in alle kleuren van de regenboog uit alle windrichtingen naar de permanence van het evenement. De jaren dat renners in losse flodderbroekjes, duffe singletjes en anonieme kleuren aan de start verschenen, liggen al mijlenver achter ons.

De start van het grootste regionale hardloopevenement vond voor het eerst plaats op de Wilhelminakade/Maasboulevard. Behalve dan de 300 meter voor de zogenaamde Mini Run. De peuters en iets oudere kinderen zorgen voor de meest aandoenlijke start van de dag op het Vrijthof. Rondom de Markt zorgt het deelnemersveld aan de 5 en de 10 kilometer voor een gezellige en hier en daar uitgelaten sfeer.

Ervaren rotten nemen nog even de tijd om bij – bijvoorbeeld café De Vreede – een koffietje en water te doen. Toch is er ook spanning. Bij de wc’s staat een behoorlijke rij sporters te wachten om nog even de druk van de ketel te kunnen halen. Het resultaat en de teneur van en over Maastrichts Mooiste 2023 is inmiddels bekend. Een van de wedstrijddeelnemers voelde zich benadeeld omdat meerdere verkeersregelaars aan het ‘appen’ waren en – hij naar zijn zeggen –  daardoor een kilometer teveel had gerend. En meest vervelende natuurlijk: aan de finish geraakten toch wat deelnemers door oververhitting in de problemen.

Minder belicht werd het feit dat aan de start van de 10 kilometer twee wereldtoppers stonden. Oud-wereldkampioen tijdrijden en Giro d’Italia winnaar én winnaar Olympisch zilver 2016, Tom Dumoulin, vertrok in de slagschaduw van de favorieten. Dat deed ook de wereldrecordhouder marathon voor 70 plussers, Jo Schoonbroodt. De Grijze Keniaan, Schoonbroodt’s bijnaam, is altijd wel vooraan te vinden in regionale loopwedstrijden. Aan de souplesse van Dumoulin als loper te zien, kan het zomaar eens zijn dat de wielrentopper een nieuwe passie heeft gevonden.

Foto's en tekst: Laurens Bouvrie