Maastricht Wildcats promoveert naar hoogste niveau

De Maastricht Wildcats, de American footballclub van de stad, is zaterdag gepromoveerd naar het hoogste niveau van het American football in Nederland. De ploeg die gevestigd is op Sportpark West versloeg in Almere de Utrecht Dominators met maar liefst 46 tegen 13; een hoge score voor deze sport.

De Wildcats speelden de afgelopen jaren in de Eerste Divisie in het American football. Volgend jaar zullen zij zich bij de beste ploegen voegen in het land, in de Eredivisie. De promotie zorgde voor grote vreugde in een snikheet Almere, waar de wedstrijd gespeeld werd tijdens het 37e Tulip Bowl weekend van Nederland.

Bovenliggende partij
De Wildcats wisten tijdens het reguliere seizoen al twee keer eerder te winnen van de Dominators, wat voor veel zelfvertrouwen zorgde tijdens de finale op het veld van de Flevo Phantoms. De toon die in eerdere wedstrijden tegen de Dominators werd gezet, werd tijdens het eerste balbezit van de Wildcats direct doorgetrokken. Ray Ket scoorde binnen enkele minuten de eerste touchdown voor de Maastrichtenaren. Vervolgens kregen de weersomstandigheden invloed op het spel. De bal werd glad door het zweet van de spelers, waardoor deze meerdere keren door de handen glipte.

Scoreverloop
In de eerste helft zagen de ca. 100 aanwezige toeschouwers veel three-and-outs, wat inhoudt dat een team niet weet te scoren tijdens balbezit. In de tweede helft brak de wedstrijd open en walsten de Wildcats over de Dominators heen. Zowel op aanvallend als verdedigend gebied speelden de Wildcats een sterke wedstrijd. Ze lieten maar twee tegen-touchdowns toe. 

Uitblinker
Het succesvolle seizoen en een uitstekende finale hebben de Wildcats voornamelijk te danken aan een sterspeler uit Florida in de Verenigde Staten. Quarterback (spelverdeler) Daquan Johnson werd na afloop van de wedstrijd tot aanvallende MVP (Most Valuable Player/meest waardevolle speler) uitgeroepen. Johnson is een tijd gestationeerd geweest als militair op de Amerikaanse legerbasis in Eygelshoven; zijn favoriete sport kon hij blijven beoefenen in Maastricht.

AFBN
De landelijke bond van het American football, de AFBN (American Football Bond Nederland), wordt ook al grotendeels bestuurd door Maastrichtenaren. Het bestuur van de Maastricht Wildcats werkt op dit moment ook binnen de bond en heeft grootste plannen. ''We proberen altijd meer naamsbekendheid voor de sport te krijgen, zowel binnen Maastricht als binnen de rest van de provincie of het land. Een kampioenschap zoals deze voor de Wildcats draagt daar uiteraard aan bij. Op landelijk niveau hopen we, zodra de basisfundering van de bond sterk staat, meer te investeren in jeugdafdelingen'', zegt Chantalle Huis, voorzitter van de Wildcats en bestuurder van de AFBN.