'Maastricht Vooruit' mag als naam voor politieke partij gebruikt worden

De naam ‘Maastricht Vooruit’ mag gebruikt worden als benaming voor een politieke partij, zo oordeelt de Raad van State. Vorige maand ontstond opnieuw discussie over de naam ‘Maastricht Vooruit’ voor politieke doeleinden, omdat het aanspraak zou maken op een culturele beweging. Een inwoner uit Malberg, Guido Herben diende met deze overtuiging een beroepszaak in bij de Raad van State tegen het gebruik van de naam. Een zaak die nu ‘niet ontvankelijk’ is verklaard. Een zaak is niet-ontvankelijk als het niet tot een inhoudelijke behandeling komt omdat er niet is voldaan aan formele vereisten.

"Naam is Cultureel erfgoed"

De indiener Guido Herben stelde namelijk dat de naam cultureel erfgoed is, geclaimd door een gelijknamige culturele beweging ‘Mestreech Veuroet’ en dus niet dient gebruikt te worden voor een partij. Volgens Guido Herben staat de naam ‘Maastricht Vooruit’ voor een cultuurhistorische beweging. Hij stelt dat sinds 1899 er een informele vereniging 'Maastricht Vooruit' ofwel 'Mestreech Veuroet' bestond van onder andere Fons Olterdissen afstammende - benaming. Deze vereniging zou volgens hem al meer dan 100 jaar bestaan en daarom cultureel erfgoed zijn. Herben werpt zich op als onderdeel van deze informele vereniging. “Wij zijn een culturele en taalvereniging in Maastricht van voor en door Maastrichtenaren en dat moet zo blijven.

Geen sprake van officieel culturele beweging onder deze naam

De beroepszaak die Herben indiende bij de Raad van State tegen 'Maastricht Vooruit' als politieke partij is op 12 januari 2022 als niet-ontvankelijk verklaard. Net als het centraal stembureau Maastricht ook al vastsstelde in december 2021, is er geen sprake van een officiële bestaande culturele beweging onder de naam Maastricht Vooruit of Mestreech Veuroet en/of Mestreeg Veuroet. Hierdoor kan er geen bezwaar worden gemaakt tegen het gebruik van de naam door de partij, die bij deze de enige is die "...onder de naam “Maastricht Vooruit” is opgericht bij notariële akte en rechtmatig staat ingeschreven in het KvK register als politieke partij”, aldus John Nouse van de partij.

Ronald van den Hoven

Kandidatenlijst

Maastricht Vooruit komt ook met een lijst van een aantal van haar kandidaat-raadsleden die aankomende gemeenteraadsverkiezingen verkiesbaar zijn. Naast John Nouse, betreffen dat, Cor van Loo, Jef Raike, Roger Ravesteijn, Bart Blomberg, Sander Dijkhof, Nastasia Lejeune, Kenneth Keerssemeeckers, Sjeng Scheffer, Mario Theunissen.Op 28 januari 2022 zal de complete kandidatenlijst bij de gemeente worden ingediend en bekendgemaakt.