Maastricht telt meeste miljoenenwoningen

Maastricht telde vorig jaar zo'n 750 miljoenenwoningen en is daarmee koploper in Limburg. Dat is op te maken uit het jaarverslag van marktonderzoeker Calcasa.

De Bellefroidlunet is de straat met de meeste huizen met een waarde van minstens zeven cijfers. Het gaat daarbij om zo'n 65 appartementen met uitzicht op de Maas. De Sint Lambertuslaan telt 35 miljoenenwoningen en de Graaf van Waldeckstraat 25. Deze is daarmee de straat met het hoogste percentage miljoenenwoningen van Limburg: zo'n 70 procent van de huizen kost daar meer dan een miljoen euro.

In Limburg stonden eind vorig jaar zo’n 2280 woningen met een waarde van een miljoen euro of meer. Dat zijn er ruim drie keer zoveel als twee jaar geleden. Landelijk steeg het aantal miljoenenwoningen naar ongeveer 195.000.

Overigens stelt Calcasa ook vast dat de huizen die in het hogere segment vallen steeds zwaarder worden belast. De gemeentelasten zijn voor deze woningen relatief hoger en de energielabels relatief lager. "Daardoor hebben deze woningen te kampen met hogere energiekosten, meer onderhoudskosten en hogere verzekeringspremies", aldus het onderzoeksbureau.