Maastricht krijgt vanaf 1 augustus een Boekenschatkelder

In een pand aan de Francois de Veyestraat, waar ook het alom bekende Twiede Hands Twiede Kans resideert, werd afgelopen weekend een boekenbeurs gehouden door de goede doelen-organisaties Stichting Boeken voor Mensen en Rotary Maastricht Oost. Bestuurslid Jacques Costongs liet zondagmiddag weten: “Vanaf 1 augustus aanstaande wordt dit hier iedere werkdag van tien uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s middags een permanente boekenbeurs”

Al jarenlang heeft Boeken voor Mensen een reputatie hoog te houden. Jarenlang vond die beurs plaats in het voormalige mbo-college Leeuwenborgh. Met de nieuwe locatie aan de Francois de Veyestraat deed zich een unieke kans voor. “Nu de boeken op een plek kunnen blijven na afloop van de beurs, kunnen we nu het hele jaar door en mensen blij maken met een niet meer te vinden boek en tegelijk omzet genereren voor het goede doel,” zegt voormalig wethouder en ook erkend boekenfanaat Jacques Costongs.

 “Dit is, om in jargon van taal te spreken, geen abc’tje geweest. Maar dankzij alle vrijwilligers gaan we een uniek project starten. Hier zitten heel veel uren organisatie in. Zo ongeveer alles wordt door tal van vrijwilligers dag in dag uit gecategoriseerd. Van filosofie tot kookboeken, van romans tot stripboeken, van naslagwerken tot streekromans. We hebben het allemaal in huis”, aldus Costongs 

De nieuwe locatie, inmiddels omgedoopt tot de Maastrichtse Boekenschatkelder, geeft de gelegenheid om vanaf 1 augustus de goede doelen boekenbeurs dagelijks te bezoeken. 

Ook historicus en voormalig archivaris van de gemeente Maastricht, Toon Jenniskens. was zondag van de partij. “Vraag hem iets over Maastricht en je kunt het beste een dagje vrij nemen. Maar bovenal kan deze grijze eminentie je heel goed op weg helpen het boek over Maastricht of Limburg te vinden waar je al jaren naar op zoek bent”, zegt Jacques Costongs lachend.