Maastricht heeft te maken met Zuid-Europees fenomeen: proppers

We kennen ze wellicht van vakantie in Zuid-Europa. Een knappe dame of man in de horeca of het uitgaansleven die op mensen afstapt en klanten probeert binnen te halen. De zogeheten proppers. Het fenomeen lijkt te zijn overgewaaid , want ze zijn ook in Maastricht actief aan het Vrijthof en de Platielstraat.

Hannes Haenraets is propper bij Café Nieuw Bruin aan het bekende plein. Hij is er naar eigen zeggen speciaal voor aangenomen."Om gewoon op een vriendelijke manier de mensen te  laten weten dat ze bij jou op het terras kunnen zitten en iets lekkers kunnen nuttigen". 

Meerdere plekken

Toch is hij niet de enige. Ook om de hoek van het Vrijthof, in de Platielstraat, zou de eigenaar van Italiaans Restaurant Tivoli, (zelf momenteel op vakantie in een Zuid-Europees land) aan ‘proppen’ doen. Volgens Lotte Alkema die in de bediening werkt bij het restaurant is het de bedoeling dat al het personeel aan de deur staat en klanten vriendelijk gedag zegt en zodra deze interesse lijken te hebben er naar toe te gaan. De eigenaar zelf maakt het daarentegen tot een sport om ook actief te lobbyen voor zijn zaak, uit te nodigen en zoals zij zegt naar zijn eigen "Italiaanse temperament" te handelen. "De eigenaar staat eigenlijk altijd bij de deur en zorgt dat mensen binnenkomen, door ze aan te spreken", zo vertelt Lotte. Het blijft wat proppen betreft beperkt tot de eigenaar, er worden niet speciaal mensen voor aangenomen. 

Dunne lijn tussen goede gastheer en propper

Ook de buren van Hannes, bij Aux Pays-Bas en La Britannique, is er zo iemand die de taken van propper vervult. Hoewel deze ondernemingen liever spreken van 'gastheer'. Het lijntje tussen gastheer en propper is dun, zo merkt ook John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland op. De voorzitter van de afdeling Maastricht Heuvelland geeft toe dat het proppen gaande is. Mede door afgelopen zomer met een uitbreiding van de terrassen aan het Vrijthof. Hierdoor ontstond er een passage waar mensen als een soort ramblas doorheen 'flaneerden'. "Er is geen keiharde lijn tussen wanneer je mensen aan het ontzorgen ben of wanneer je aan het verleiden bent en dus aan proppen doet.

Gastheer zijn betekent volgens hem actief "ontzorgen of adviseren" wanneer de passant interesse toont. Proppen is wanneer je mensen zomaar op straat aanspreekt en probeert te verleiden naar je zaak. Zonder concrete aanleiding of intentie dus. "Dat is iets wat wij liever niet zien". Het is niet de bedoeling dat het verschijnsel in Maastricht voeten aan de grond krijgt volgens Paulus. Verschillende ondernemers en de Ondernemersraad Vrijthof zijn nu met elkaar in gesprek om te kijken hoe ze hierover professionele afspraken kunnen maken.

Meningen verdeeld

Of het nou (Italiaans) temperament is of niet, de meningen bij het publiek zijn nog verdeeld. Hannes zelf vindt het negatieve imago dat aan de propper kleeft in ieder geval niet nodig. Zijn eigen manier van benaderen, "dat ik de mensen op een eerlijke en leuke manier tegemoet treedt", heeft volgens hem niets weg van Turkije of andere landen waar een meer agressieve aanpak van toepassing is.