Maastricht in top 10 slechtste steden voor expats

Volgens de Expat City Ranking 2021 scoort Maastricht niet goed als expatstad. We staan in de top tien slechtste steden om te settelen. Op de achtste plaats om precies te zijn (van slecht naar minst slecht). We scoren vooral als het aankomt op gastvrijheid vlak na aankomst, slecht. In de categorie Getting settled: Local Friendliness; Feeling Welcome: Friends & Socialising; Local language komt naar voren dat in contact komen met de lokale bevolking en sociaal contact maken in het algemeen lastig is in Maastricht.

Expat city Ranking baseert zich op een netwerk bestaande uit meer dan 12.000 expats in 186 verschillende landen waarbij zo’n 174 nationaliteiten komen kijken. Aan hen vroeg het platform om verschillende aspecten van het expatleven in een bepaalde stad te beoordelen. Op deze beoordeling wordt vervolgens de kwaliteit van leven in een stad gebaseerd. 

Naast de categorie Getting Settled, hoe expats het leven vlak na aankomst ervaren, hoe ze worden opgenomen in de gemeenschap, contact maken met de lokale bevolking en sociale contacten leggen, zijn er drie andere thema’s. Het tweede thema is ‘kwaliteit van leven’ in een stad. Denk hierbij aan voorzieningen zoals het openbaar vervoer, mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en regelingen ten aanzien van veiligheid, gezondheid en milieu. Ook op professioneel vlak wordt een stad beoordeeld. Hierbij staan de omstandigheden van een baan of carrière mogelijkheden, de zekerheid en de balans tussen werk en privé centraal. Tot slot vormt de laatste categorie financiën en huisvesting. 

Maastricht scoort op alle vier de thema’s laag, maar vooral wat betreft Getting settled: Local Friendliness; Feeling Welcome: Friends & Socialising; Local language. Expats klagen dat de lokale bevolking onvriendelijk is en het extreem moeilijk is om vrienden te maken. Maastrichtenaren zouden volgens hen niet op zoek zijn om nieuwe mensen te leren kennen omdat ze al hun eigen sociale kringen hebben. Ook op het gebied van carrière en huisvesting scoort onze stad onderaan de ranking (plek 41 van de 57). Weinig verdere carrièrekansen en obstakels bij het vinden van vaak te dure huisvesting spelen daarin mee.