RTV Maastricht

Maastricht gezellig druk tijdens (tijdelijke) opening winkels en horeca

Zogenaamde ‘niet essentiële winkels’ kunnen vanaf vandaag weer - met inachtneming van standaard coronamaatregelen - opengegaan. Uitbaters en medewerkers van horecabedrijven kregen van de lokale overheden toestemming op zaterdag 15 januari hun gasten welkom heten. Met name de ‘natte horeca’ maakte van die mogelijkheid gebruik.

De permanente opening van winkels en de tijdelijke van de cafés en eetgelegenheden zorgden in de binnenstad van Maastricht en Wyck voor gezellige drukte en bovenal voor goed gestemde mensen. Stadsfotograaf Laurens Bouvrie maakte een rondje door de stad en bezocht met name ondernemers die sinds jaar en dag het hart van Maastricht als winkel- en genietstad laten kloppen. 

Van schoenenzaak Mondiales in de Wycker Brugstraat tot Stadskaffee Rozenhoedje, van boekenwinkel De Tribune tot ontbijt-, lunch- en koffiespeciaalzaak Puur van Wyck; de stemming in de Maastrichtse winkels en horeca voelde goed aan. Roel Rutten van restaurant Brandsøn verwoordde het met: “Het is maar een dagje maar we doen het zo graag. Dat geeft gewoon een heerlijk gevoel. Natuurlijk snap ik restaurants die zeggen dat het voor een dagje niet loont. Maar bij ons was het een optelsom van enthousiasme. Want ook mijn medewerkers drukten me op het hart toch vooral wel open te gaan.” 

Bij de andere horecazaken die RTV Maastricht-fotograaf Laurens Bouvrie bezocht, heerste dezelfde stemming; en niet alleen bij de eigenaren en medewerkers. Het enthousiasme bij de gasten was nog groter, om niet te zeggen hier en daar euforisch. In één van de meest authentieke cafés van Nederland, In de Karkol, zaten stamgasten Jean en Manon Wigny aan de toog alsof het ‘another day at the office’ was. Niets is minder waar natuurlijk. Voor cafés, restaurant en hotels - net zoals de cultuursector - blijft het nog ongewis wanneer de deuren weer iedere dag van het slot kunnen. 

Toch hoorde uw verslaggever weinig ‘gesodemieter'. Toch in ieder geval niet van het niveau dat dagelijks op social media te lezen valt. Hospes Eric van het Rozenhoedje steekt nooit onder stoelen of banken dat hij die lockdown maar niks vindt. Brigitte van kapsalon Ragazza relativeert de situatie. “Ik ben uiteraard heel blij dat we weer open zijn. Tot en met eind februari staat de agenda vol." Tegelijkertijd weet de kapster, die al dertig jaar haar vak uitoefent in de Kapoenstraat, de situatie te relativeren. “Natuurlijk snap ik de onvrede. Ook mij doet dit pijn. Persoonlijk maak ik mij evenwel meer zorgen over de spanning tussen Rusland, Oekraïne en Europa.” Deze zaterdag wil ze evenwel vooral genieten van de herstart. Met haar lippenstift heeft ze op een van de spiegels van de kapsalon geschreven: “Zullen We Het Even Niet Over Corona Hebben???”. 

Dat lukt natuurlijk niet overal. Vooral bij een pilsje, koffie of wijntje staat het onderwerp toch weer snel op de agenda. In de winkelstraten en van Wyck naar stad is er veel voetverkeer. Bouvrie neemt ook een kijkje in winkels die zelfs in normale situaties niet echt essentieel zijn. Boekenwinkel De Tribune (Kapoenstraat) en Maaslands Lijstenmakerij en Antiquariaat (Rechtstraat) hoeven deze eerste dag niet te rekenen op een invasie van klanten. De Tribune mag gerust de snoepwinkel van de literaire lezer genoemd worden. Het antiquariaat van Nol Beckers kent behalve heel veel prachtige oud-Maastrichtse prenten en kaarten ook een uitgebreid assortiment aan lijsten. Niet bepaald winkels die de gemiddelde liefhebber van niet essentieel winkelen op zijn lijstje heeft staan om zo spoedig mogelijk te bezoeken. Toch zijn er ook mensen die meer geld uitgeven aan boeken of schilderijen dan aan nog een regenjas of handtasje. Het maakt allemaal niet uit, want ‘het kan en mag weer allemaal’.