MAA gaat preventief dakpannen vastzetten tegen het afwaaien

De luchthaven MAA gaat actief helpen te voorkomen dat dakpannen door overvliegende vliegtuigen afwaaien door ze vast te zetten. Het vliegveld concentreert zich daarbij alleen op de gebieden ten noorden van de luchthaven omdat daar de kans op schade het grootst is. In totaal gaat het om 97 woningen in Beek en Geverik. Daarvoor hebben MAA, gemeente Beek en Provincie Limburg middelen, zo’n is 400.000 euro, ter beschikking gesteld.

Wanneer vliegtuigen dalen of juist stijgen verstoren ze de luchtstroming. Dit kan turbulentie of zelfs een kleine wervelwind veroorzaken. Dat noemen we een vortex.
Afgelopen jaren was het wegblazen of loszitten van dakpannen al een bekend probleem bij MAA. Voor de bewoners gaf dit aanleiding tot onrust, omdat het vaak gevaarlijk kan zijn. Sinds 2019 doet de luchthaven inspanningen voor huizen waar al voor tweede keer schade is door de vliegtuigen. Anders dan voorheen, krijgt deze regeling nu uitbreiding voor bepaalde gebieden. 

De bewoners die in aanmerking komen voor het preventief vastzetten van dakpannen krijgen begin april een informatiebrief, zo laat MAA weten.

Artikel in samenwerking met 1Limburg.