RTV Maastricht

Luxe barak op de Lage Barakken

Helemaal af is het nog niet, maar opmerkelijk is het in ieder geval wel: het nieuwe appartementengebouw in Wyck, dat gemaakt is van bijzonder materiaal: larikshout. Het woonblok wordt een nieuw tijdelijk thuis voor een specifieke doelgroep. 

Michel Maes is vastgoedondernemer en eigenaar van het gebouw. "Larikshout is duurzaam, het weerstaat ook allerlei weersinvloeden. Maar we wilden ook graag een verwijzing naar de geschiedenis van deze buurt. In deze straat - De Lage Barakken - woonden vroeger arbeiders van de Sphinxfabriek in barakken van hout. Dat thema wordt ook naar binnen doorgetrokken, de woningen hebben een robuuste accenten, kijk naar de leuningen van de trappen, en de vloeren. Het doet industrieel aan, precies wat hier past". Het industriĆ«le doet geen afbreuk aan het comfort. Integendeel. De 14 gemeubileerde appartementen met A-label zijn superdeluxe. Voorzien van afwasmachine, een combimagnetron en servies zijn ze bedoeld voor (master)studenten die in Maastricht een kort verblijfsplek zoeken. Zij mogen de woningen maximaal 6 maanden huren. 

Grote vraag

Vanaf 1 februari zit het hele appartementenblok al helemaal vol. Het zijn studenten van over de hele wereld, vertelt Maes. "Er is een enorme vraag naar dit soort gemeubileerde woningen", legt Maes uit. "En dat is ook niet zo gek. Ga maar eens vanuit Rome of Madrid een kamer zoeken in Maastricht. En dan ook nog moeten zorgen voor vloerbedekking, meubels en spullen. Dat is enorm lastig. Mensen die hier komen hoeven alleen maar een koffer mee te nemen. Tot het theelepeltje toe, is er van alles". 900 Euro wordt er voor de maandelijkse huur neergeteld. Dat is inclusief. "De mensen die hier huren zijn natuurlijk niet onbemiddeld. Maar voor ouders van wie de kinderen in het buitenland gaan studeren is het een enorme opluchting dat ze veilig en op een goede plek zitten. Dat is gewoon heel veel waard"

Hoogte

Het houten gebouw is bedoeld om de tijdelijke nieuwkomers een warm thuis en een zachte landing te brengen. Gevraagd naar de meningen vanuit de buurt naar dit stukje nieuwe wereld meldt Maes dat er over de hoogte van het gebouw zeker is gepraat. "Samen met de bewoners aan de Wilhelminasingel, hier tegenover, is bepaald dat het gebouw iets lager zou worden dan in het bestemmingsplan staat. En over het uiterlijk - ja.. dat is een kwestie van smaak. Ik heb vele mensen gesproken die het een fantastisch mooi gebouw vinden. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Je kunt nooit iedereen voor honderd procent tevreden stellen".