Longkankerpatiënt eerder aan de bestraling bij Maastro

Patiënten die aan longkanker lijden kunnen door een ingevoerd sneltraject nu al na zestien dagen aan de bestraling bij Maastro Clinic, dat bestralingsbehandeling van kankerpatiënten in Limburg uitvoert. Voorheen moest 48 dagen hierop gewacht worden na het eerste bezoek aan de longarts van het MUMC+. 

“Door het herinrichten van het verwijs- en behandelproces hebben we verkorting van zeventig procent weten te bereiken, een resultaat waarop betrokkenen niet hadden durven hopen”, aldus Maud de Rooy, kartrekker van het sneltraject.

Sneller starten met bestralen heeft als voordeel dat er een hele chemokuur minder toegepast hoeft te worden, waardoor de patiënt fitter aan zijn of haar vervolgtraject begint. Bij de nieuwe werkwijze starten chemo en bestraling op dezelfde dag. “Doordat we nu zo versneld zijn, is die eerste chemokuur niet meer nodig, omdat de twee chemokuren die tegelijk met bestraling worden toegediend de belangrijkste zijn. De extra kuur was voornamelijk ter overbrugging, om te voorkomen dat kankercellen verder groeien voordat bestraald gaat worden”, aldus De Rooy.

Afgelopen jaar zijn al vijftig mensen via dit sneltraject via het MUMC+ behandeld. Ook andere ziekenhuizen in de regio hebben inmiddels geïnformeerd naar de werkwijze in de hoop het te kunnen toepassen.

Ronald van den Hoven