Lokale partijen willen actie na gemeentelijke cijfers over vuurwerk

De cijfers die de gemeente onlangs publiceerde over de fors verhoogde vuurwerkschade tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben geleid tot vragen bij diverse politieke partijen. Zij vinden dat het hoogste tijd is voor actie.

Volgens het recente bericht bleek onder meer dat het vuurwerk vorig jaar zorgde voor een gemeentelijke schadepost van 43.590 euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. GroenLinks zet daarbij vraagtekens. Men stelt o.a. dat de schade veel groter is geweest omdat het stadsbestuur alleen de gemeentelijke schadepost noemt terwijl er ook privé eigendommen kapot zullen zijn gegaan. Maar vooral wil men graag weten waarom de gemeente slechts rept van cijfers zonder in te gaan op mogelijke oplossingen.

Meldpunt

In een gezamenlijke brief van de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP vraagt men het stadsbestuur o.a. of Maastricht komende jaarwisseling gebruik gaat maken van het online meldpunt dat de Partij voor de Dieren vorig jaar had ingesteld.  Weken voor oud en nieuw konden inwoners van de stad daarop vuurwerk gerelateerde incidenten melden. Met behulp van de informatie van het meldpunt zou handhaving op vuurwerkgebruik veel makkelijker kunnen worden ingezet - zo stellen de partijen.

Broedseizoen

Er zijn ook zorgen over de komende tijd waarin veel geplande festiviteiten met vuurwerk het broedseizoen zouden kunnen gaan verstoren. De partijen willen graag weten welke van dit soort evenementen ook dit jaar weer een vergunning van de provincie gaan krijgen.  

Foto: Ronald van den Hoven RTVM