Limburgse ziekenhuizen kunnen geen patiënten meer aan en slaan alarm

De Limburgse ziekenhuizen geven aan geen verdere toestroom van coronapatiënten aan te kunnen.

In een gezamenlijke verklaring luiden de ziekenhuizen de alarmbel. "We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast," luidt de tekst in de verklaring. Verder wordt in de verklaring gesproken over een code zwart op lokaal niveau. Volgens de ziekenhuizen zal dit binnen korte tijd ook in de rest van Nederland gaan gebeuren.

De ziekenhuizen geven aan goed voorbereid te zijn geweest op de stijging van de afgelopen dagen, maar dat de toename veel sneller gaat dan verwacht. Daarnaast geven ze aan dat het ziekteverzuim onder zorgpersoneel groter is dan in de eerdere golven. 

De ziekenhuizen willen reguliere zorg niet nog verder afschalen om coronapatiënten op te nemen. "Als we nog meer reguliere zorg afbouwen dan gaan we snijden in oncologische zorg, dat is onverantwoord," luidt de verklaring. 

Verder roepen de ziekenhuizen de minister op om per direct te beginnen met de zogenaamde ‘boosterprik’ voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners om de druk op de zorg te verminderen. "Er is geen dag te verliezen!" aldus de ziekenhuizen in de verklaring.

De Limburgse ziekenhuizen geven aan qua bezetting nu op niveau van Kerst 2020 te zitten, op dat moment zat Nederland in een volledige lockdown.

Ronald van den Hoven


Meer nieuws