Leren over hart en vaten

Grote drukte in het MECC vandaag. Daar vindt na twee jaar coronastilte weer de jaarlijkse European Vascular Course plaats. Het hart- en vaat congres, geïnitieerd door prof dr Michael Jacobs, hoogleraar en medisch directeur van het Hart en Vaat Centrum aan het MUMC, brengt zo’n  1400 specialisten uit de wereld samen voor één gezamenlijk doel: 

Op het driedaags congres komen hart- en vaatchirurgen uit zeker 50 landen. Zij krijgen tijdens het EVC in het MECC trainingen op allerlei gebied. De innovaties in het vakgebied van de hart- en vaatchirurgie zijn talrijk.

Maastrichtse kennis

Als het gaat om kennis heeft Maastricht flink wat 'knowhow'  in de stad. Vele lokale start-ups houden zich bezig met het ontwikkelen van vernuftige apparatuur die het vak van de hart- en vaatchirurg makkelijker en doeltreffender maken. Van de op het hoofd gedragen microscoop met 3D display van I-Med Technology tot en met de Simurghy simulator die - levensecht - voorbereidt op een complexe hartklepoperatie, het zijn allemaal zaken die de medische kennis weer verder brengen. Maar ze moeten wél worden geleerd. Op het EVC leren de specialisten hoe het werkt.  

Teken van Verdienste

Organisator Michael Jacobs was erg tevreden met de hoge opkomst. Afgelopen zondag kreeg Jacobs nog het Teken van Verdienste,  een onderscheiding voor personen die jarenlang met betrokkenheid een functie hebben vervuld bij de overheid of bij een organisatie die belangrijk is voor het bestuurlijke, economische, culturele of sociale functioneren van Maastricht. De European Vascular Course die dit jaar voor de 25e keer plaatsvindt past bij de profilering van Maastricht als (medische) kennisstad en congresbestemming en kent bovendien een grote spin-off in de stad.