Leraren eisen loonsverhoging met protest op de Markt

Gistermiddag was er op de Markt een protestactie van leraren in het primair en voortgezet onderwijs. Naar aanleiding van de nieuwe cao-onderhandelingen, eisen zij meer loonsverhoging. Het Rijk biedt volgens de AOb, de Algemene Onderwijsbond, een loonsverhoging van hooguit vijf procent. Maar, dat is volgens de docenten niet genoeg.

Actie

De docenten eisen een loonsverhoging van twaalf procent. Daarom is er een handtekeningenactie opgezet die door ca. 16.000 leraren en onderwijsondersteuners op 400 scholen in heel Nederland is ondertekend. De vakbonden AOb, CNV, FNV en FvOv benadrukken dat dit een actie is die wordt gesteund door alle afdelingen van scholen. ''Dit is een actie van werkgevers en werknemers richting de overheid'', zo zegt Ben Zwartjes; docent en hoofdbestuurder van regio zuid bij de AOb. Het onderwijspersoneel ziet daarnaast graag verbetering bij de verdeling van het loon: ''Ook willen we dat onderwijs ondersteunend personeel een loonsverhoging krijgt en stagevergoedingen voor stagiaires'', zegt Zwartjes.

Staking

Latere acties worden niet uitgesloten door de vakbonden. Tevens is er een ultimatum opgesteld voor het kabinet. ''Als er op 16 juni geen goed loonbod op tafel ligt, dan zullen verdere acties in september volgen'', zo zeggen de protesterende docenten. ''Op dit moment zijn docenten druk bezig met het corrigeren van de eindexamens, dus is dit pas een beginactie. Echter vonden wij het wel belangrijk om juist nu onze mening over de situatie te laten horen'', voegt Zwartjes toe. 

In de klas

Robert Zibret, docent aan het Bernard Lievegoed College, vindt de protestactie ook een onderwerp om in de klas te bespreken. ''We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Leerlingen zien thuis wellicht dat de inflatie ook op hen invloed heeft, dus van mij mogen ze best weten dat ook wij er last van hebben.'' Zibret hoopt voornamelijk dat de overheid het onderwijs ''weer serieus gaat nemen''.

Ronald van den Hoven


Meer nieuws