Leerlingen Sint Maartenscollege brengen alvast stem uit

Met politiek kun je nooit vroeg genoeg beginnen. Dat is het idee achter de scholierenverkiezingenwaar dit jaar zo’n 400 scholen aan meedoen. Ook leerlingen van het Sint Maartenscollege brachten daarom vandaag al hun stem uit op politieke partijen die ook meedoen bij de échte Tweede Kamerverkiezing. 

'Ver van mijn bed show'
Leerlingen Thijs, Lars en Ellemijn weten wel wat ze zouden gaan stemmen, aanstaande woensdag. Maar makkelijk is het niet, om je een mening te vormen over welke partijen het de komende tijden voor het zeggen gaan krijgen. Alle verhitte debatten, stemwijzers en krantenartikelen ten spijt.

Voor de volwassenen is dat al zo, laat staan voor de jongeren, zo stelt docente burgerschap Anouk Doumen. "Sommige leerlingen zijn natuurlijk nog maar vijftien of zestien jaar. Voor hen is het een 'ver van mijn bed show'. Toch gaan zij over twee of drie jaar óók kiezen." En dus staan er op het Sint Maartenscollege deze ochtend stemhokjes opgesteld, zijn er stembiljetten en een stembus. Alles om het zo echt mogelijk te laten lijken. En de jongeren zoveel mogelijk bij de politiek te betrekken.  

Social mediaman
Leerling Lars is op deze dag 'social mediaman', hij interviewt de stemmers over hun stemgedrag en doet verslag van de gang van zaken. Zelf vindt hij dat het bij politiek te vaak gaat om ouderen. Maar de stemleeftijd verlagen naar onder de 18, dat vindt hij geen goed plan. Ook Ellemijn denkt er zo over. "Over een paar jaar dan weet je meer, en dan kun je een betere keuze maken."

Stemwijzer
Van de stemwijzer wordt niet iedereen wijzer, zo blijkt. "Ik heb hem wel ingevuld, maar je moet ook echt naar de programma's kijken", zegt Thijs. Net als Ellemijn heeft hij er ook met zijn familie over gehad. Thuis, aan tafel. Over het nut van de stemverkiezingen van vandaag, is iedereen het wel eens. "Het helpt om een gevoel ervoor te krijgen. Het is niet zo spannend als je denkt, het geeft ook het gevoel dat de partijen naar me luisteren, ze zien me."

Uitslag
De deelnemende scholen kunnen tot en met morgen hun uitslag doorgeven. ProDemos - initiatiefnemer van de scholierenverkiezingen - maakt de landelijke uitslag morgen op hun site bekend.