Leeijen: 'Denk niet dat megaloods Limmel er komt'

Rien Leeijen gaat ervan uit dat zijn megaloods in de Maastrichtse wijk Limmel er niet komt.  

Dat zegt hij in een interview met RTV Maastricht en L1.

Leeijen praat niet vaak met de pers. Hij zegt dat hij erg geschrokken is van de kritiek en het protest van de inwoners van Limmel tegen zijn plan voor de bouw van een 200 meter lange megaloods in de wijk.  "Ik had niet verwacht dat er zo veel kritiek op zou komen. Die commotie had ik niet zien aankomen", zegt Leeijen. De ondernemer zegt dat hij met de kennis van nu nooit het stuk grond zou hebben gekocht. "Hier zit ik niet op te wachten." 

Zie ook: Raad werpt drempel op tegen megaloods Limmel

De gemeente had in eerste instantie plannen om op het braakliggende fabrieksterrein 814 woningen te bouwen, maar Leeijen kocht het stuk grond dit voorjaar op. Hij diende vervolgens een bouwvergunning voor een 47.000 vierkante meter groot distributiecentrum. Dat was een complete verrassing voor het stadsbestuur en de buurt. In Limmel vond er een protestmars plaats. De gemeenteraad van Maastricht ging twee weken geleden dwars voor de bouw van de megaloods liggen. Om de bouw te voorkomen nam de raad een voorbereidingsbesluit, waarmee het bestemmingsplan kan worden aangepast. Daardoor zou op termijn in ieder geval gedeeltelijk woningbouw mogelijk zijn op de locatie. Wat vindt Leeijen van het besluit van de gemeenteraad? "Dat is zeker niet fijn. We zien wel hoe het schip strandt." 

Zie ook: Raad werpt drempel op tegen megaloods Limmel

De vraag is nu of Leeijen akkoord gaat met woningbouw op het terrein. "Als het financieel uitkomt, dan heb ik er niets tegen", zegt de ondernemer. Maar om woningbouw op die locatie rendabel te maken moet er wellicht in de hoogte worden gebouwd en dat mag dan weer niet volgens het bestemmingsplan. Leeijen hoopt dat er een compromis wordt gevonden. "Alleen hoogbouw kan natuurlijk nooit, maar het kan misschien een mix worden", aldus Leeijen.

Leeijen heeft volgende week een afspraak met een delegatie van omwonenden en de gemeente om te praten over alternatieve plannen met woningbouw. "Maar nogmaals: het moet financieel haalbaar zijn", zegt Leeijen. Lukt het niet om eruit te komen dan zegt de ondernemer de verkoop van het terrein te overwegen. "Dat is zeker een optie."

Optimistisch over zijn megaloods is Leeijen in elk geval niet meer. "Ik denk niet dat die loods er komt. Dat zal heel moeilijk worden."

Zie ook: De man die wil bouwen in Limmel - een portret

De buurt laat in een reactie opgelucht te zijn met de uitspraken. "Overigens zijn wij vanochtend door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek met de heer Leeijen in Beringe," vertelt Chris Meys, voorzitter van Buurtnetwerk Limmel. "Maar wij hebben aangegeven niet naar Beringe te willen, wij willen dit op neutraal terrein bespreken", aldus Meys "Dat kan wat ons betreft gewoon in het stadhuis". 

Artikel ism L1/1Limburg


Foto: Ronald van den Hoven