Last van wagenziekte? Deze tips kunnen helpen

Wagenziekte kan een groot probleem zijn als je, nu de zomervakantie in aantocht is, een lange autorit voor de boeg hebt. RTV Maastricht vroeg kno-arts Raymond van de Berg van het MUMC+ om uit te leggen wat het is en wat je eraan kan doen.

Wagenziekte komt heel veel voor bij kinderen, zo'n één op de drie kinderen. Wat precies de oorzaak van wagenziekte is, is niet helemaal bekend. Volgens dokter van de Berg kan het te maken hebben met dat mensen gevoelig zijn voor bewegingen.

Oorzaak
Van de Berg noemt altijd het voorbeeld dat je leest, terwijl je in de auto zit. Je ogen zien geen beweging, maar je lichaam voelt het wel: "Dat conflict tussen je ogen en de rest van het lichaam, vinden hersenen niet leuk en dat kan wagenziekte geven", aldus de KNO-arts.

Oplossing
Maar wat is er dan aan te doen? Volgens de expert is het allerbelangrijkste dat de bestuurder van de auto rustig rijdt. "Als je nogal een sportieve rijder bent, is dat niet fijn voor de kinderen." Ook is het goed om uit het raam te kijken. Wanneer bijvoorbeeld een kind voorin mag zitten is dat nog beter om wagenziekte te voorkomen. En in het ergste geval is het goed een plastic zakje mee te nemen: "Dat is altijd handig!"

Ronald van den Hoven