Landgoed Kasteel Wijlre weer open

Voor velen in de regio - en zeker ook Maastrichtenaren -  die houden van kunst, natuur en architectuur is het al langer een geliefde plek : landgoed Kasteel Wijlre en het bijbehorend kunstpaviljoen Hedge House. Maar daaraan kwam sinds de watersnoodramp van vorig jaar abrupt een einde toen het complex voor een groot deel onder water liep. Dankzij het Maastrichts Elisabeth Strouven Fonds - eigenaar van het landgoed - is het sinds gisteren weer open.

In het Hedge House bereikte het water vorig jaar een hoogte van bijna vier meter. Daardoor sprongen alle ramen en gingen verschillende technische installaties kapot. "Drie dagen regen zorgden ervoor dat er in totaal zo'n 1,5 miljoen liter water moest worden weggepompt. Toen dat eenmaal weg was bleek hoe groot de ravage was. De schade was enorm. Met behulp van medewerkers en vele vrijwilligers kon een hoop troep worden opgeruimd. Uiteindelijk hebben we als fonds besloten om het hele Hedge House te renoveren", vertelt Guido van den Broek van het Elisabeth Strouven Fonds. 

Tentoonstelling "Trouble wandering (to eternity)" 

Om de opening die afgelopen zondag plaatsvond te vieren is er in het kunstpaviljoen nu een bijzondere tentoonstelling te zien. Met het oog op de watersnoodramp heeft die een toepasselijk thema: land en water. "De werken uit de collectie Jo & Marlies Eyck in Bonnefanten en kunst van hedendaagse artiesten als Rory Pilgrim en Elspeth Diederix hebben allen een link naar de ramp van vorig jaar. Sommigen hebben een kritische noot, zoals het enorme wandtapijt van Otobong Nkanga dat laat zien wat de mens met de oceaan en het klimaat doet", vertelt Xander Karskens, directeur van Stichting Buitenplaats Kasteel Wijlre. "We zijn ontzettend blij het Hedge House weer open te kunnen stellen en hopen iedereen die van deze mix van cultuur, natuur en bouwkunst wil genieten gauw te mogen verwelkomen. 

Buitenplaats Kasteel Wijlre is open van woensdag t/m zondag tussen 11.00-17.00 uur. Meer info op de site van het landgoed. 


Meer nieuws