Laat & Zaat, na 5x11 jaar nog steeds rebels door de 'straote vaan Mestreech'

De Keuninkleke Symfoniese Orkesvereiniging Laat & Zaat vierde afgelopen zondag haar 5x11-jarig jubileum. De eerste keer dat het gezelschap onder deze naam de Mestreechter Vastelaovend vierde, was in 1969. In de Sterzaal in de Bredestraat proostte het gezelschap op geheel eigen wijze op haar vijfde Vastelaovendszjubilei. Maar eerst was het tijd voor een groepsfoto van een bont gezelschap Mestreechtenere voor hun thuishaven, café De Tribunal.

In nog heel veel is te merken dat Laat & Zaat haar oorsprong heeft liggen in de jaren van tegendraadsheid, non-conformisme, rebellie en noem alle andere termen die gelinkt kunnen worden aan de flowerpower- en hippietijd. Die vrije geest is vooral te zien in de 'kleiaasj' van de leden van Laat & Zaat. Op de 'dansmeriekes' na valt er geen enkel spoor van eenheid te bespeuren. Wie het gezelschap een beetje kent, weet dat die diversiteit ook terug te vinden is bij de leden zelf.

Muzikanten
Tegelijkertijd staat Laat & Zaat ook voor muziek maken die ver af staat van ’t waor laat en wat waore v’r zaat. Al 55 jaar lang bestaat de 'hermenie' uit een harde kern van simpelweg goede muzikanten. En heel veel mensen die hadden besloten om in de binnenstad van Maastricht te gaan genieten van de eerste voorbode van de lente, kregen daar in de vroege zondagmiddag een bevestiging van.

Op weg naar de groepsfoto, het 'rundsje' Jekerkwartier en een ode aan alle zate hermeniekes bij het kunstwerk van Han van de Wetering op het Vrijthof, liet Laat & Zaat vooral horen dat het eeuwig zonde zou zijn als dit muzikale fenomeen ten onder zou gaan aan de wildgroei van rijdende dance-house-decibel-kare

Tekst & foto's: Laurens Bouvrie