Kruis Wereldjongerendagen in Maastricht

Al twee weken is het onderweg langs de Nederlandse bisdommen, en vanochtend kwam het ook aan bij de Sint Servaasbasiliek in Maastricht: het kruis van de Wereldjongerendagen.

Zuster Amata - coördinator van het studentenpastoraat - is zichtbaar verheugd. Samen met deken John Dautzenberg wacht ze bij de Sint Servaasbasiliek op het Wereldjongeren kruis. Het kruis is al een tijd in Nederland onderweg en het doet ook Maastricht aan om aandacht te vragen voor de Wereldjongerendagen van 2023. Die worden vanaf 1 augustus gehouden in Lissabon. "De wereldjongerendagen zijn echt bijzonder", vertelt Zuster Amata. "Om de twee a drie jaar worden ze ergens op de wereld georganiseerd. Het is het een enorme samenkomst van jongeren. Zij vieren er het geloof, maar komen ook om elkaar te ontmoeten". John Dautzenberg weet er over mee te praten. Net als Zuster Amata was hij ooit op het evenement in Toronto. "Geweldige dagen. Er wordt muziek gemaakt, gezongen, gebeden en gepraat. Zóveel sfeer, zóveel gevoel van 'samenzijn', het zijn soms miljoenen mensen die erop af komen, en toch speelt alles zich af in een ongelofelijke gemoedelijkheid. 

De aankomst van het kruis in Maastricht gebeurt al even soepel. Het wordt uit het busje getild en staat in een oogwenk op zijn plaats. Paula Hendriks was een van de jongeren die de afgelopen dagen een tijdje met het kruis meereisde. "We komen net uit Venlo. Het meest bijzondere van de dagen was het feit dat je zoveel mensen ontmoet, maar ook dat iedereen gewoon zichzelf is. Het is fijn om met elkaar over leuke dingen te hebben, maar 'onzeker zijn' mag er ook zijn, er kan openlijk over van alles worden gepraat. Ik verheug me enorm op de Wereldjongerendagen in Portugal, dat wordt een groot feest".   

In Maastricht is er rondom de aanwezigheid van het kruis een heel programma. "Vanmiddag wordt het kruis naar de Onze Lieve Vrouwebasiliek gebracht. Daar zijn dan ook vieringen, gebeden, en muziek", laat zuster Amata weten. 

Het grote samenzijn - de Wereldjongerendagen in 2023 - wordt komende zomer gevierd in Lissabon vanaf 1 augustus.