Omwonenden hekelen 'opmerkelijke draai' gemeente in Kruisherendossier

Omwonenden van het Kruisherenhotel blijven kritisch over de gang van zaken bij de uitbreiding van het bekende hotel dat eigendom is van de Oostwegel Collection.

Zo vragen de omwonenden zich af of de gemeente zich in deze zaak niet te veel zou laten beïnvloeden door Oostwegel. Ook hekelen ze de communicatie van de gemeente. Centrale vraag? Waarom én wanneer maakte de gemeente 'de draai'?

De draai
Met die draai bedoelen de omwonenden dat de betrokken ambtenaren opeens anders besloten dan eerder gecommuniceerd was. In interne stukken, die zijn ingezien door RTV Maastricht staat dat ambtenaren in interne overleggen eerder van mening waren dat de hoogte van het stuk nieuwbouw van het hotel (21 meter hoog) onacceptabel was.

Later,  in het eindadvies van de gemeente, blijkt de hoogte ineens geen probleem meer. Oostwegel zou alleen op dertien punten nog aanpassingen moeten doen. Zo moet Oostwegel Collection een mobiliteitsplan indienen, een archeologisch onderzoek uitvoeren en aantonen dat er goede ruimtelijk ordening is.

De omwonenden willen graag weten wat er in de tussentijd gebeurd is.  Om daarover duidelijkheid te krijgen hebben ze bij de gemeente een Woo-verzoek (verzoek om informatie) ingediend. Dit omdat de gemeente volgens de omwonenden niet reageerde op reguliere brieven. Op antwoord op het Woo-verzoek wachten ze nog altijd.

Ronald van den Hoven

Mailcontact
Ook hebben de omwonenden vragen over het contact tussen Oostwegel Groep en de gemeente Maastricht. Aanleiding hiervoor is een mailwisseling tussen twee ambtenaren in 2019.  In de mail die RTV Maastricht heeft ingezien bespreken de twee ambtenaren, waaronder een manager, de parkeervergunningen bij het hotel. De manager schrijft: "Let even op met voorgenomen wijzigingen: altijd vroegtijdig met dhr. (...) afstemmen. Hij heeft hele korte lijntjes met bestuur."

De naam op de plek van de puntjes is weggehaald door de gemeente. Volgens omwonenden is het klip-en-klaar dat hier de naam van Camille Oostwegel staat. 

RTV Maastricht heeft over de zaak vragen gesteld aan verantwoordelijk wethouder Frans Bastiaens. Omdat er ook vanuit de politiek vragen zijn gesteld, wil de wethouder die eerst beantwoorden.