Kick Out Zwarte Piet wil weer demonstreren in Maastricht

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft aangekondigd te gaan demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Maastricht.

De intocht die, als de coronamaatregelen het toelaten, plaatsvindt op zaterdag 13 november is volgens de actiegroep racistisch en niet van deze tijd. “Maastricht is zo’n een gemeente die anno 2021 nog steeds niet heeft begrepen dat racisme geen kinderfeest is”.

Het beeld dat KOZP creëert over de figuur piet in Maastricht is overigens niet helemaal correct. De twee sinterklaascomités van de stad hebben enkele jaren geleden al een koers ingezet wat betreft het veranderen van het uiterlijk van het personage. Zo is de haardracht bij veel pieten aangepast en lopen er al vijf jaar roetveegpieten mee met de in- en uittocht. 

"Onze pieten zijn al enkele jaren zwart van het roet" zegt Harold Habets van Sinterklaas aan de Maas, de stichting die onder meer verantwoordelijk is voor het Welkomstfeest en de Uittocht. "Ze hebben daarnaast geen kenmerken die als racistische kunnen worden opgevat" aldus Habets. 

Het intochtcomité laat in een reactie weten dat de stichting al jaren werkt aan het uiterlijk van de pieten. “Vanaf dit jaar hebben zij het uiterlijk welke de landelijke lijn volgt”, aldus Stichting Intocht Nikolaas Maastricht in een schriftelijke reactie. 

De gemeente heeft laten weten het bericht van KOZP voor kennisgeving aan te nemen. "We moeten eerst de persconferentie van vanavond afwachten om te kijken of de intocht überhaupt door kan gaan en hoe het comité daar dan vervolgens invulling aan geeft", zegt een woordvoerder. 

Vorig jaar kwam KOZP al in opspraak in Maastricht door een uit de hand gelopen demonstratie op het Vrijthof.