Kick Out Zwarte Piet blaast demonstratie af

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) liet donderdagochtend weten de demonstratie tegen de figuur Zwarte Piet tijdens de intocht van de Goedheiligman in Maastricht af te blazen.

De actiegroep heeft hiertoe besloten na berichtgeving van Stichting Intocht Nikolaas Maastricht die via de media te kennen gaf dit jaar de landelijke lijn te volgen aangaande de figuur Piet.

Eerder werd al bekend dat KOZP zich voorafgaand aan deze week niet goed verdiept had in de vertolking van de figuur Piet in Maastricht. Zowel het intochtcomité als Stichting Sinterklaas aan de Maas, lieten weten dat de vriend van Sinterklaas al jaren een transitie ondergaat en dat de beide stichtingen enkele jaren geleden de Roetveegpiet al hebben geïntroduceerd.

De actiegroep geeft aan blij te zijn met de verandering. "Na de gewelddadige aanval op onze demonstranten vorig jaar, waarbij honderden racistische geweldplegers Maastricht van haar slechtste kant lieten zien, zijn we blij dat er nu toch een helder geluid komt tegen racisme en voor verandering." aldus de groepering in een statement.

Verder geeft de actiegroep aan dat het vanuit hun kant nooit gelukt is om met de Sinterklaascomité's in Maastricht in contact te komen. In een reactie laten beide comité's weten op geen enkele wijze ooit benaderd te zijn geweest door de groepering.

De demonstratie van KOZP wordt verplaatst naar Breda.