Kersverse stadsprins Roel I: 'Veer mage weer!

De meest gehoorde uitspraak rondom het uitroepen van Stadsprins 2022 vaan Groet Mestreech, was: 'Veer mage weer'. En dat zinnetje verveelt tot en met Vastelaovendsdinsdag geen enkele keer. Inmiddels weet tout Mestreech dat stadsgenoot Roel Akkermans tot en met de letste dröppel blood en in ieder geval tot het moment dat 't Mooswief weurt neergehaold Roel I is en Mickey Akkermans - van de Weerdt die dagen de Prinses vaan Mestreech is.

Wat we evenwel ook weten is dat de Mestreechteneer heus niet door de coronatijd 't Vastelaovend viere heeft verleerd. In de Muziekgieterij en later in de Rebel ging - om met De Jasper - die u ook kent als Fred Lloret, Dieter Koblenz, Fez en de Furious en misschien ook wel als Eric Jaspers - te spreken 't Vastelaovend Vierend Volk vaan Mestreech los. Dusdanig dat het al snel zo voelde alsof we met zijn allen niet twee jaar lang neet met de hennekes in de loch höbbe gestaande. Gelukkig maar, het bewijst nog maar eens dat de gemiddelde mens behoorlijk van elastiek is en in staat is zich snel weet aan te passen aan goede en minder goede omstandigheden.

Was het in de Muziekgieterij en Rebelle heel erg gezellig. De tocht van Prins Roel I, zijn gezin en De Tempeleers, was misschien wel het grootste feest van deze historische zaterdagmiddag. Dat was mede te danken aan 't Garderizzjemint De Kachelpiepers. Met de power van een storm á la Eunice, neen van een Boonte Störrem, trok het korps via de Boschstraat en over de Markt naar de Hoenderstraat. Om daar scherp naar rechts te draaien en te eindigen voor de Awwe Stiene. Wat gaven ze Prins Roel I een cortège, en wat lieten ze het publiek dat in de binnenstad vertoefde genieten. Dat vonden ze zelf ook. Wat is het fantastisch te zien hoe zo'n armada zo gruuts en vol plezeer weer door de straten van Maastricht trekt.

Stadsfotograaf Laurens Bouvrie was zaterdag namens RTV Maastricht bij en maakte de volgende reportage.