Kankeratlas: minder zaadbalkanker in West-Maastricht, meer longkanker in Nazareth en Limmel

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft gisteren de Nederlandse Kankeratlas gepresenteerd. Deze interactieve digitale atlas toont per regio hoe vaak bepaalde kankersoorten voorkomen. Sommige verschillen daarbij zijn moeilijk verklaarbaar. Voor andere variaties - zoals het vaker voorkomen van longkanker in wijken als Nazareth en Limmel - liggen verklaringen meer voor de hand.

Als het gaat om alle 24 onderzochte kankersoorten bij elkaar dan is het aantal kankerdiagnoses in Maastricht lager dan gemiddeld. Maar binnen de stad zijn er soms ook verschillen te zien. Zo blijkt zaadbalkanker in West-Maastricht 23 % minder dan gemiddeld voor te komen, terwijl in het oostelijk deel van de stad dit percentage op 4 % boven het gemiddelde ligt. Het IKNL benadrukt sommige verschillen (nog) niet goed te kunnen verklaren.

Voor sommige variaties is echter wel uitleg te vinden. Longkanker komt op de kaart bijvoorbeeld vaker voor in wijken als Nazareth, Limmel en Malberg. Volgens het IKNL zijn de verhoogde percentages van deze soort kanker waarschijnlijk het gevolg van roken. In stedelijke gebieden waar mensen het economisch moeilijker hebben is meer stress, en minder oog voor gezondheid. Dat leidt ertoe dat in dat soort gebieden mensen vaker roken en dus ook meer kans hebben op longkanker.

De Kankeratlas is via de volgende link te bekijken: kankeratlas.iknl