Kachelpiepers tambour-maître Eddy Roijakkers draagt na 44 jaar zijn kolbak over

Aan de vooravond van de Vastelaovend 2020 maakte Garderizzjemint De Kachelpiepers bekend dat haar tambour-maître Eddy Roijakkers zijn kolbak (het indrukwekkende van struisvogelveren gemaakte hoofddeksel) aan de kapstok ging hangen en zijn mace (de maître-staf) in de paraplubak zou zetten. 

Niemand kon toen zo vlak voor de carnaval van die memorabele winter van 2020 bevroeden dat het officiële afscheid van deze sympathieke Maastrichtenaar pas meer dan anderhalf jaar later plaats zou gaan vinden. Het verenigingsleven en daarmee ook alle activiteiten en evenementen kwamen op nog minder dan een waakvlam te staan. Eddy Roijakkers kreeg ongevraagd alle tijd om in een bijzondere tijd in alle stilte te wennen aan zijn leven zonder kilt, mace, kobalt maar nog veel meer zijn vrienden van het keurkorps van de jaarlijkse Maastrichtse stadsprins. 

Vanaf afgelopen zomer kwam voor de verenigingen licht aan het einde van een heel lange en dus donkere tunnel. Ook bij het Garderizzjemint De Kachelpiepers begonnen langzaam weer activiteiten te marcheren. En twee weken geleden kon het korps eindelijk weer eens in vol ornaat acte de presence geven. Zoals eerder op de site van RTV Maastricht te lezen en te zien viel werd door het korps, ‘t Struyskommitee en Ronde Tafel 174 op prachtige wijze afscheid genomen van Bart en Danique Stroucken. Het koppel dat zo vertrouwd is met het Maastrichtse verenigingsleven verhuist aan het eind van de maand oktober naar het Oostenrijkse skioord Saalbach-Hinterglemm.

De aanwezigheid van De Kachelpiepers bij deze emotionele avond zorgde ervoor dat Eddy Roijakkers nog een voorlaatste keer de tambour-maître van de trots van de Mestreechter Vastelaovend mocht zijn. Alsof er niet bijna twee jaar verstreken waren voerde hij zijn job met verve uit. Het werd een generale repetitie voor zijn definitieve afscheid van zaterdag 23 oktober. 

Die dag liep hij nog een keer voor de troepen uit; om na een mars door de stad en de nodige ceremoniële plichtplegingen bij de Mestreechter Geis zijn functie over te dragen aan opvolger Franco Tonnard. Na 4 x 11 jaar (+ bijna twee jaar) is hij ‘een gewone burger’. Daarover zegt hijzelf: “Als je Kachelpieper wordt, ben je dat voor de rest van je leven. Wat heb ik een mooie tijd gehad. Tegen de 26 jaar muzikant van het korps en 18 jaar tambour-maître. Dan zit het karakter van het korps diep in je DNA.” 

Regien Wilmes, die samen met Pascal Albraas voor de foto’s van dit artikel zorgde, kijkt samen met Eddy terug op een prachtige tijd. Of zij hem nu nog moet laten wennen aan zijn leven als ‘burger’? “Dat zal wel meevallen. Denk dat ik hem vooral in het begin moet corrigeren met lopen en waar hij loopt. Na al die jaren is hij wel heel erg gewend geraakt midden op de weg te lopen.”