John Tana nieuwe Maastrichtse 'chansonnier'

Zijn nieuwe plaat is slechts één dag oud en daarmee heeft hij nu in twee weken tijd een tweetal nummers op zijn naam staan: ‘Foie Gras’ en ‘De Garage’. Wel op zijn Frans uitgesproken, want de Franse chanson is namelijk hét muziekgenre dat alter ego en francofiel John Tana nieuw leven in wil blazen. Bekende Franse chansons zoals La balade des Gens heureux van Gérard Lenorman en Casser la Voix van Patrick Bruel stopt hij in een nieuw jasje met een Maastrichtse tekst en retro videoclip.

Ronald van den Hoven

'Teleur vol kouwe kak'

In 'Foie Gras' bezingt hij 'Bourgondisch gedoe' waarmee hij op de delicatesse van ganzenlever doelt die niet bepaald op een diervriendelijke manier tot stand komt. Aan de bar van bistro Bouchon d'en Façe in Wyck laat hij zich met een 'teleur vol kouwe kak' en een glas wijn hier over horen.

Nieuw markant muziekfiguur

John komt oorspronkelijk uit Marseille waar hij naar eigen zeggen als kleine garçon al bezig was met muziek maken. Als nieuwe markante artiest, of icoon zoals hij zichzelf noemt, voelt hij zich geroepen om dé nieuwe Maastrichtse chansonnier te worden. Een muziekfiguur waar volgens hem in de stad grote behoefte aan is.

De chanson

Een chanson is het Franse woord voor 'lied'. In Franstalige landen is het de benaming voor de populairste, meest eigen stijl van de Franse zangkunst. Een 'beoefenaar' van het chanson wordt in het Nederlands een chansonnier genoemd. Als inspiratie luistert John dan ook graag naar de groten der aarde van dit genre, onder het genot van een rode wijn of een pastis, zoals Charles Aznavour of Serge Gainsbourg.  

Persoonlijke noot

De stijl van John lijkt het beste te omschrijven als een kruising tussen Tony Montana en Johnny Blenco. Zowel terug te zien in zijn muziekstijl als zijn persoonlijke geschiedenis; het criminele verleden in Marseille. Een verleden dat hij inmiddels ver achter zich heeft gelaten en waar ook zijn meest recente plaat 'De Garage' over gaat.