John Tana "ontdaan" over cover 'Boursin'

De Nederlandstalige zanger Henk Bernard heeft afgelopen woensdag een cover van de hit 'Boursin' uitgebracht zonder hiervoor van te voren toestemming te vragen aan John Tana. Het uitbrengen is niet in goede aarde gevallen bij Tana en zijn management.

"Ontdaan over de gang van zaken"

Voor Tana was het een verrassing toen vrienden hem attendeerden op de Nederlandse cover 'Toch ging het fout', sinds 27 juli op YouTube te zien. Hij was dan ook verbaasd toen hij concludeerde dat zijn tekst naar eigen zeggen "bijna geheel was overgenomen". Zonder dat hiervoor toestemming was gevraagd. Terwijl Henk Bernard in een video op facebook naar John Tana verwijst en stelt dat hij de cover 'heeft mogen opnemen'.

  • video van Facebook Henk Bernard

Het management van John Tana reageert dan ook "ontdaan":

We zijn allemaal ontdaan over de gang van zaken (het gemak waarmee een succesvol idee letterlijk wordt overgenomen) terwijl wijzelf wel netjes onze rechten regelen en beraden ons over welke stappen te nemen. We kunnen daar nu nog geen uitspraak over doen." Verder wilt John Tana momenteel zelf nog niet inhoudelijk reageren. Daar wilt hij graag aan toe voegen dat hij enthousiast is dat er zeer snel een nieuwe gave zomerplaat uit zal komen.

• Gilbert Petard, Management John Tana

Toestemming vragen

Tana baseert zich op het Franse origineel 'Si j'étais Président' van Gerard Lenorman. Om deze cover te maken moest Tana bij de auteursrechthebbende, de originele maker en/of schrijver van 'Si j'étais Président', toestemming vragen om de muziek en de tekst te bewerken. Tana stelt dit gedaan te hebben via BUMA, die vergoedingen voor de tekstschrijvers en uitgevers incasseert voor artiesten die zijn aangesloten bij BUMA of soortgelijke organisaties. Omdat Tana naar eigen zeggen aan de tekst een geheel nieuwe draai heeft gegeven, moet bij een tweede bewerking ook toestemming aan hem worden gevraagd. Zeker als bij de volgende cover de tekst gedeeltelijk wordt overgenomen of hierop is gebaseerd. Bernard zou dan dus eigenlijk drie keer toestemming moeten vragen; voor de muziek en tekst bij de auteursgerechtigde van 'Si J'étais President' en voor de tekst bij de auteursgerechtigde van 'Boursin'.

Financieel voorstel

Volgens de manager van Henk Bernard is het allemaal een misverstand. "Enfin dat is natuurlijk heel vervelend, maar ik heb een vergoeding in de vorm van een deel van de opbrengst toegezegd... en voorgesteld om woensdagmiddag contact tussen Henk en John te leggen", aldus het management van Bernard. Hoewel er inmiddels contact is geweest tussen beide artiesten, excuus is gemaakt naar Tana toe en er een financieel voorstel ligt, is het management van John Tana vooralsnog niet akkoord. Ook zouden beide partijen volgens Tana niet "op een vriendelijke manier uit elkaar zijn gegaan", zoals het management van Henk Bernard beweert. 

Mogelijk verbod

Advocaat Laurens Thissen van T-IP legal is specialist in auteursrecht en beweert dat Benard zowel aan de auteursgerechtigde van de plaat van Lenorman als Tana toestemming moet vragen. Tenminste, als er bij Boursin eigen creatieve keuzes zijn gemaakt en indien de tekst in de laatste versie niet zonder 'Boursin' tot stand had kunnen komen". Als dit inderdaad het geval is, zou de Maastrichtse chansonnier een verbod kunnen opleggen op 'Toch ging het fout'. "Hij mag Bernard dan verbieden om dat liedje nog te gebruiken", zo stelt de advocaat.

Kadefeesten

Henk Bernard zou optreden tijdens komende kadefeesten van 12 tot en met 14 augustus in Maastricht en dat is nog steeds het plan. Of het nummer 'Toch ging het fout' dan klinkt is daarentegen dus nog onzeker.