Jo Erens Priès 2022 naar John Tana

De Maastrichtse zanger John Tana heeft gisteren de Jo Erens Priès gewonnen. 

De winnaar van de dialectmuziekprijs werd gister tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed in Venlo bekend gemaakt. Met zijn Maastrichts-Franse chansons is John Tana, het alter ego van de uit Maastricht afkomstige Seth Verhaegen, inmiddels een waar fenomeen geworden. “Het is indrukwekkend hoe dit jonge talent zich met zijn liedjes en clips op de kaart heeft kunnen zetten”, stelt de organisatie van het dialectevenement. ”Tana is als een komeet gekomen, en kan met recht een voorbeeld worden genoemd voor anderen, en dat is helemaal in de geest van Jo Erens”, aldus voorzitter Neal van den Eertwegh. Wie de winnaar van de stimuleringsprijs zou gaan worden was dit jaar vooraf al zo duidelijk dat er door de organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed was bepaald om geen andere artiesten te nomineren.

Doorbraak

Zijn echte doorbraak beleefde John Tana afgelopen vastelaovend . Sindsdien bereikt hij een groot publiek met zijn Frans-Maastrichtse liedjes. Nummers als Boursin en Allein, met de bijbehorende clips op YouTube groeiden uit tot ware hits.

Volgens de officiële lezing liggen de roots van John in een ruige buurt in het Zuid-Franse Marseille en is hij al een lange tijd bezig vanuit Maastricht. In werkelijkheid is John Tana Seth Verhaegen, die een audiovisuele opleiding aan het Arcus College in Heerlen volgde. Hij hielp hij daar medestudent Benjamin Peeters met het maken van parodieën op bekende muziekartiesten waarmee ze online samen veel succes hadden. Begin 2022 lanceerde Seth, met hulp van Benjamin Peeters, zijn alter ego John Tana. Die staat na zijn doorbraak inmiddels op vele Limburgse podia van de Boétezitting tot Pinkpop.

Jo Erens Pries

De jaarlijkse Jo Erens Priès is vernoemd naar de Sittardse troubadour, pionier op het gebied van dialectmuziek. De prijs - een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen - wordt uitgereikt tijdens de  Nach van ’t Limburgse Leed en gaat naar een artiest of band die dat jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest. De prijs is specifiek bedoeld als aanmoediging voor andere muzikanten en tekstdichters om de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen.