Jeugdzorg blijft hoofdpijndossier: miljoenenverlies en kort geding

Ook in Maastricht blijft de jeugdzorg een hoofdpijndossier, zo heeft het Maastrichtse bedrijf Xonar, de grootste jeugdzorgorganisatie van Zuid Limburg, te maken met een miljoenenverlies en spannen 4 kleine jeugdzorgaanbieders een kort geding aan tegen de gemeente Maastricht.

Xonar
Het Maastrichtse bedrijf Xonar schrijft al drie jaar rode cijfers, met een totaal verlies van vijf miljoen euro. Dat schrijft De Limburger na het opvragen van de jaarrekeningen van de jeugdzorgaanbieder. 
De gemeente heeft Xonar gevraagd een herstelplan te schrijven om het voortbestaan van de jeugdzorg te kunnen waarborgen. Het stadsbestuur laat weten dat het voortbestaan op dit moment niet in gevaar komt.

Kort geding
Ook bij de kleine jeugdzorgaanbieders is er problematiek, zo hebben verschillende aanbieders een kort geding aangespannen tegen de gemeente omdat zij het aantal organisaties wil terugdringen van 200 naar 12 grote aanbieders. Dit zorgt ervoor dat kleinere organisaties in de toekomst niet meer jeugdzorg kunnen bieden in Zuid Limburg.

Marty Paulissen van het Bibihuis, een jeugdzorginstelling die het kort geding met een aantal andere partijen heeft ingediend, laat weten het dat ze het "niet uit te leggen" vindt.

De gemeente laat weten op dit moment geen uitspraak te doen over het kort geding, wel adviseert zij de organisaties zo snel mogelijk de samenwerking te zoeken met de grote aanbieders. 6 oktober komt de rechter met een uitspraak in deze zaak.