Jeugd Maastricht is niet 'vaan peperkook' en komt massaal naar regenachtige intocht

Alsof het niet regende en de zaterdagochtend lekker thuis vertoevend logischer zou zijn. Mocht Sinterklaas en zijn gevolg Pieterbazen misschien ergens bij de Stop van Ternaaien gedacht hebben: ‘Oh, misschien staat er niemand op ons te wachten’ … ergens ter hoogte van de Hoeg Brögk moet hij al gezien hebben dat kinderen uit Maastricht en omgeving ook bij ronduit slecht weer hem een groots welkom willen heten.

Het is nog ruim een uur voordat de Goedheiligman verwacht wordt met zijn stoomboot aan te meren bij de aanlegsteigers van Rederij Stiphout. De lucht is niet alleen meer grijs. Uit de laaghangende bewolking valt een miezerig regentje. Toch zie je vanaf de Markt overal mensen richting Hoenderstraat lopen. Als je al niet zou weten wat er te doen is, dan maken de jongens en meisjes die meelopen wel duidelijk dat Sinterklaas en zijn Pietengilde onderweg zijn. De een met mijter, de ander met een karakteristieke Pietenbaret.

Vlak voordat de stoomboot van Sinterklaas onder de Sint Servaasbrug zal doorvaren is het op de Maaspromenade, Sint Servaasbrug en Wilhelminabrug net zo druk als altijd. Weer of geen weer, de jeugd wil dat moment – hier in Maastricht in ieder geval – voor geen goud missen.

Dat geldt ook voor de nieuwe burgemeester van Maastricht, Wim Hillenaar. Met zijn prachtige ambtsketting om zwaait hij, als hij Sinterklaas eenmaal in het vizier heeft, er lustig op los. Niet veel later valt hem de eer te beurt om voor het eerst als burgervader van Mestreech Sint Nicolaas te begroeten en de hand te schudden. “Ah”, zegt de Goedheiligman tegen Wim Hillenaar, “dus u bent die nieuwe burgemeester van deze mooie stad”. De opvolger van Annemarie Penn-te Strake heeft inmiddels al een kleine reputatie opgebouwd met zijn ‘druug reacties’ bij gevatte opmerkingen. “Ik neem aan dat u nog steeds dezelfde Sinterklaas bent.” De twee kunnen het gelijk goed met elkaar vinden.

Terwijl de korte tête à tête tussen deze twee belangrijke mensen plaatsvindt, zijn de Pieten al druk in de weer met het nog belangrijkere publiek. Langs het wel tien rijen dik staande publiek geven ze zoveel mogelijk high fives en andere begroetingen aan het jonge grut. Ook de Pieten zijn uitermate in hun nopjes omdat de meitskes en gamins de regen hebben getrotseerd en gewoon van de partij zijn.

Rondje binnenstad
Dan is het tijd voor Sinterklaas om een rondje door de binnenstad van Maastricht en Wyck te doen. Zijn koets staat gereed. Nu nog iemand vinden met papieren zakdoekjes. Zijn bril is niet alleen nat van de regen. Door alle emoties zijn zijn brilleglazen ook nog eens beslagen. Tot zijn grote tevredenheid kijkt hij dan nog een keer naar de grote mensenmassa. Tevreden constateert hij dat de Mestreechter jäög 'neet vaan peperkook is'. Eenmaal zittend in zijn zedeleer kan de jaarlijkse zegetocht door stad, euver de Maosbrögk, naar Wyck en weer terug beginnen.

Foto's & tekst: Laurens Bouvrie