Maastricht decor voor Internationaal Fagotfestival

Ruim 150 fagottisten uit binnen- en buitenland  reizen binnenkort af naar Maastricht voor tientallen masterclasses en workshops en om aan verschillende concours deel te nemen. Het concours voor professionals vormt het middelpunt van het evenement. Het gehele festivalprogramma van Bassoons for Future dat van 28 t/m 31 oktober plaatsvindt  is voor publiek toegankelijk. 

“Je hoort veel vaker een fagot dan je denkt”, zegt Thomas Oltheten, artistiek leider van het festival.  “Als je een detective of thriller kijkt en de spanning is om te snijden is de kans groot dat de fagot de  beelden nóg enger maakt dan ze al zijn. Je hoort het instrument dan vooral in de hoge registers  klinken. De lage pom-pom-pom-noten klinken juist weer heel grappig. Die hoor je vaak in tekenfilms  van tekenfilms van Walt Disney langskomen.” 

Bram van Sambeek - afbeelding rechtenvrij - fotograaf Andrew Rankin.jpg

Wie benieuwd is naar wat er allemaal is op het gebied van het bijzondere instrument, is bij het fagotfestival op zijn plek. Concerten zijn er van grote namen als Paul Hanson, Stefano Canuti, Calefax en Bram van Sambeek. Maar er zijn ook workshops en lezingen. Maarten Vonk, van het  gelijknamige fagotatelier, vertelt over het duurzaam gebruik van je instrument. Hoe maak je je instrument toekomstbestendig? Wat kun je allemaal zelf doen? Fagotten kunnen meer dan honderd  jaar bespeeld worden, mits ze goed worden onderhouden. Vrijwel alle Europese fagotbouwers zijn tijdens het festival aanwezig en hebben op de markt in de hal van het Maastrichtse conservatorium  een stand waar instrumenten kunnen worden uitgeprobeerd. 

Het festival vindt plaats van do 28 okt t/m zo 31 okt 2021 in het Conservatorium, St. Janskerk en de St. Martinuskerk 

Tickets & Info: www.bassoonsforfuture.nl