Inspiratieprijs Cultuurfonds voor FASHIONCLASH

Branko Popovic, Nawie Kuiper, Laurens Hamacher en Jessie Beurskens, de oprichters, inspiratoren en coaches van FASHIONCLASH winnen dit jaar de Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Zij vallen in de categorie ‘digitale technologie’ als ambacht binnen kunst en ontwerp. De prijs bestaat uit een bedrag van 15.000 euro en een glasobject van kunstenares Ruth Houkes.  

“Sinds 2009 is FASHIONCLASH actief als interdisciplinair platform voor mode. Branko Popovic, Nawie Kuiper, Laurens Hamacher en Jessie Beurskens belichamen de reden waarom deze prijs wordt uitgereikt. Voor jong en oud zijn zij een voorbeeld voor de wijze waarop zij thema’s zoals inclusie en diversiteit bespreekbaar en zichtbaar maken. Hun maatschappelijk engagement en verbindende rol is onlosmakelijk verbonden met de wijze waarop zij het platform aansturen. De cultuurregio Zuid-Limburg heeft met deze inspiratoren een parel in huis die gekoesterd moet worden naar de bescheiden mening van de jury.”

In het juryrapport van de Inspiratieprijs wordt het als volgt omschreven: “FASHIONCLASH durft letterlijk de clash op te zoeken, door diverse disciplines en media - waaronder digitale technologie - in te zetten om de eigen positie en die van de deelnemers te bevragen in een verrassende CLASH. Zij weten talenten op een innoverende manier mee te nemen in de jaarlijkse thematieken die een kritische reflectie zijn op maatschappelijke vraagstukken, beeldende kunst en vormgeving. FASHIONCLASH speelt voor die jonge talenten de rol van katalysator.”