In bomvolle Tapijn viert Rotary Maastricht Oost Veer Zomers Laank Koningsnacht 2023

Het leidt geen twijfel, Koningsnacht vieren is voor de liefhebbers van feesten en partijen, dan wel een avondje stappen, hét Oranjefeest. Ook in Maastricht rijzen de – de Nederlandse benaming geeft te weinig kracht dat het om een avond en nacht losgaan gaat – Kingsnights als paddenstoelen uit de grond. Stadsfotograaf Laurens Bouvrie kwam woensdagavond terecht in Brasserie Tapijn. Daar werd voor de tweede keer in successie door Rotary Maastricht Oost een spetterende Koningsnacht georganiseerd. Zoals het een Maastrichtse serviceclub betaamt, werd een deel van de omzet vrijgemaakt voor de sjariteit.

Staat vandaag voor het eerst het Vrijthof Koningsdag evenement Oranjegloed op het programma; de Koningsnachtfeesten staan – net zo als elders in het land – al langer prominent op de uitgaansagenda’s. Staat het merendeel van die feesten toch vooral bekend als feesten met dj’s en dus veel beats; in de uitverkochte Brasserie Tapijn werd het publiek getrakteerd op Maastrichtse artiesten. Staat crooner en alleskunner Geralt voor een perfecte dansstemming; op welk Maastrichts feestje vind je tegenwoordig niet de naam van John Tana?

Tja en dan is er nog een zekere Erwin. Zet hem op een olievat; geef hem een pilsje, maar vooral een microfoon en elk feest bereikt een prachtige climax. En dat doet Erwin Brepoels al sinds mensenheugenis.

Vooraleer deze Maastrichtse rasartiest een klein uurtje lang Veer Zomers Laank liet voelen en vieren, was het even tijd voor het goede doel. Ieder zichzelf respecterend Maastrichts feest heeft oog voor de samenleving. Ging bij de eerste editie van de Kingsnight Let’s Dance van Rotary Maastricht Oost een deel van de omzet naar de oorlogsslachtoffers in Oekraïne; woensdagavond waren vertegenwoordigers van Students Fight Cancer in Brasserie Tapijn. Deze studentenorganisatie organiseert aanstaande zondag, 30 april, voor de derde keer The Run to Fight Cancer. Rotary Maastricht Oost bestuursleden Roberto Lanckohr en Alexander Schuit overhandigden aan vertegenwoordigers van Students Fight Cancer een cheque ter waarde van 2.250 euro.

Daarna ging het publiek, dat massaal gehoor gaf aan de dresscode ‘a Touch of Orange’, dus echt los bij het optreden van entertainer pur sang Erwin.

Daarmee was de feestkoek nog lang niet op. Ergens rond middernacht – het was tenslotte een Koningsnachtfeest – betrad de tegenwoordige uitbater van het Maastrichtse horecamonument De Tribunal het podium. In zijn eigen Tapijn sloot hij het feest af met zijn grote passie: dj zijn. En dat doet hij al meer dan een decennium lang op bijzonder wijze. Dance in combinatie met een klassieke viool of een jazzy saxofoon maakt ieder Tuur-optreden wel weer bijzonder. En ging het publiek dus op zijn aanstekelijke dansmuziek in deze Koningsnacht 2023 nog door tot in de kleine uurtjes.

Foto's en tekst: Laurens Bouvrie