In actie voor de meetfiets


UM onderzoeker Bram Oosterbroek is geen onbekende in het Maastrichts straatbeeld. Met een speciale fiets voorzien van allerlei meetapparaatjes rijdt hij al geruime tijd rond om te zien hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit en de hittestress in de stad. Het onderzoek geeft inzicht in hoe de ruimtelijke inrichting de menselijke gezondheid beïnvloedt en hoe men de stad gezonder kan maken.

Maastricht ligt in een dal en telt mede daardoor behoorlijk wat hitteplekken. Brams metingen laten zien dat het in het centrum van Maastricht tijdens hittegolven tot wel zo'n 4 à 5 graden warmer kan zijn dan buiten de stad. Op de Groene Loper is het dan juist weer ongeveer één graad koeler dan in het centrum. Om het in de stad aangenaam en gezond te houden is het belangrijk om de zogenaamde hotspots - locaties waar hitte zich concentreert - aan te pakken. Bijvoorbeeld door er meer groen te plaatsen. Voor het verzamelen van zoveel mogelijk data is Brams meetfiets onmisbaar. Maar de fiets is inmiddels toe aan vervanging.

Via de Universiteit Maastricht en het Universiteitsfonds Limburg startte de jonge onderzoeker daarom een crowdfunding. Die bracht inmiddels de helft van het benodigde geld bij elkaar. De funding loopt over een paar weken af. Wie een donatie doet en het interessant vindt om meer te weten over de Maastrichtse stadsnatuur kan als tegenprestatie deelnemen aan een workshop in mei. Meer info is te vinden op een speciaal YouTube-filmpje en umcrowd.nl


Meer nieuws