Imgriet Habets stopt met nieuwe partij en politiek

Imgriet Habets trekt de stekker uit Mestreech Veuroet, maar dat niet alleen. Naast de nieuwe partij, opgericht door Habets eind oktober, stopt het voormalige raadslid van de Seniorenpartij helemaal met de politiek. 

Habets laat weten dat er te weinig tijd was “om bij de verkiezingen van 2022 goed voor de dag te komen” en doet daarom afstand van de partij. Maar dus ook van de politiek in het algemeen. Een besluit vanwege een aantal redenen. Zo zouden er financieel geen middelen zijn voor een verkiezingscampagne, wat volgens Habets nodig is om haar partij van andere partijen te kunnen onderscheiden. 

Een andere reden voor haar zou de manier zijn waarop men in de raad politiek bedrijft. Van te voren als coalitie al bij elkaar komen voorafgaand aan een raadsvergadering om alle voorstellen te bepreken en dan al te besluiten welke moties en voorstellen op steun kunnen rekenen. Het stuit haar tegen de borst. Zodanig zelfs dat ze stelt dat op deze manier een coalitiediscipline wordt geëist, de coalitiepartijen dwingen zo van te voren af dat er eenzelfde stem uitkomt. Hierdoor blijft het politieke spel tussen coalitie en oppositie uit aldus Habets.  Omdat de stemuitslag op dinsdag van te voren dus vaak al vaststaat, wat Habets zelfs machtspolitiek noemt, zijn de debatten volgens haar eigenlijk ook overbodig. 

Ze doet daarom afstand van haar partij en politieke carrière omdat ze in haar eigen woorden deze ‘titanenstrijd’ met 20 andere partijen niet wil voeren en er waarschijnlijk in de manier van politiek bedrijven niet veel in de toekomst zal veranderen . De zittende politieke macht zal “”de handen ineenslaan om de huidige coalitie zoveel mogelijk te handhaven”, zo laat Habets weten. Wel doet ze nog een oproep als iemand die zich nauw betrokken voelt bij de politiek en toch nog iets vanuit haar ervaring aan de stad wil meegeven: een raad zonder coalitie en oppositie.