Aantal hotelkamers in Maastricht blijft punt van discussie

Het is een terugkerende discussie in Maastricht: Moeten er meer of minder hotelkamers komen? SAHOT, het verbond van hoteliers in de stad, worstelt ook met deze vraag.

SAHOT verdeelt de hotelbezoeken in Maastricht in twee categorieën: zakelijk en toeristisch verblijf.

Toerisme
Het toerisme in de stad draait veelal om piekmomenten. Denk hierbij aan de Tefaf en Rieu-concerten op het Vrijthof. Voor hoteleigenaren is het de uitdaging om ook in de andere periodes meer toeristen naar Maastricht te halen.

Tijdens de coronaperiode ging het enorm goed met de hoteliers in de stad. Nu de Nederlandse toeristen weer de weg naar het strand in Spanje vinden blijft Maastricht achter, zo laat SAHOT weten.

Zakelijk
Ook met het zakelijk hotelgebruik gaat het niet helemaal goed. Zo schrijft het CDA in vragen aan het stadsbestuur: "Het zakelijk verblijf laat zeer te wensen over." De partij verwijst hierbij naar de – volgens de partij – zwakke concurrentiepositie van het MECC.

Nu de gemeente het aantal hotelkamers met ongeveer zeven procent wil laten stijgen, is het CDA van mening dat dit niet realistisch is. Zij pleiten voor een debat in de raadsvergadering.