Hoe werkt een stadionverbod en wanneer krijg je een? 'Nooit waterdicht'

Na het incident een aantal weken geleden waarbij een speler van Sevilla aangevallen werd door een supporter van PSV, speelt opnieuw de discussie over de waterdichtheid van het stadionverbod. Bij voetbalclub MVV Maastricht is een speciale commissie die over de verboden gaat.

Commissie
Niek Janssen is voorzitter van de commissie stadionverboden MVV Maastricht, in die functie krijgt hij vanuit de afdeling veiligheid meestal kant-en-klare rapporten met een aanklacht tegen een supporter. Daarna gaat Janssen als voorzitter van de commissie met drie andere leden - onder hen juristen en gedragswetenschappers - het gesprek aan met de supporter. Op basis hiervan wordt een, al dan niet voorwaardelijke, straf opgelegd.

Handhaven
Wanneer de straf opgelegd is het aan de afdeling veiligheid om te handhaven op het besluit: "De seizoenskaart wordt direct geblokkeerd, dat loopt via de KNVB. Dan krijg je een rood kruis en is het inpakken, wegwezen", legt Erik van Rijsselt uit, die vanuit zijn functie de Maastrichtse voetbalclub adviseert over veiligheid. Toch is het systeem niet waterdicht: wanneer een supporter een los kaartje koopt, wordt het al lastiger. Volgens van Rijsselt wordt altijd de ID-kaart gevraagd van mensen die binnenkomen. Toch weten mensen die MVV regelmatig bezoeken dat dit vaker niet dan wel het geval is. Van Rijsselt: "De pappenheimers (mensen die voor problemen kunnen zorgen, red.) kennen wij wel, troost je met die gedachte."

Waterdicht
Toch is de veiligheidsadviseur van MVV wel duidelijk over de waterdichtheid van de stadionverboden: "Een systeem is nooit waterdicht, dan moet je ergens in een bunker gaan spelen."