Het succes van de Museumnacht: passie, samenwerking en diversiteit

Nog even terug naar afgelopen weekend. Om precies te zijn vrijdag 8 april. Die avond (te lezen als nacht) vond voor de vijfde keer het dynamische cultuurfeest Museumnacht plaats. Liefst 18 locaties, bij dit soort gelegenheden venues genoemd, waren de trekpleisters van een evenement dat stilaan een plek heeft verworven in de hearts and minds van een zeer breed publiek. Met foto’s blikken we terug op kunst en cultuur in zo ongeveer alle vormen denkbaar, maar we spraken ook met Janne Baetsen.

Zij mag gerust de alleskunner worden genoemd als het gaat om organiseren en enthousiasmeren van met name cultuurevenementen. 

Janne Baetsen, gepokt en gemazeld door haar jarenlange werk bij Marketing Maastricht (voorheen VVV Maastricht en nu Visit Maastricht) zal bij iedere ‘Mooiste en Vrolijkste Lach op het Gezicht Wedstrijd’ moeiteloos de finale halen. Neen, dat is geen kwaliteit, maar het past wel heel erg bij haar manier van werken. Ze heeft het zeldzame vermogen om consistent, georganiseerd en waar nodig doorpakkend te werken en zelden of nooit haar positiviteit en goede humeur te verliezen. 

En beschrijf zeker niet dat zonder haar - welk evenement dan ook - niks zou zijn geworden. “Leuk die complimenten aan mijn adres. Ook nu weer. Maar heus, de Museumnacht komt tot stand door inspanning, enthousiasme en welwillendheid van velen.” 

De Museumnacht van afgelopen vrijdag bewees maar weer eens dat Janne Baetsen daar wel een punt heeft. Het zijn heus niet alleen culturele instellingen die hun steentjes bijdragen. Zo doet Boekhandel Dominicanen al jaren mee. Het levert iedere keer weer de fascinerende fusion op van expressieve moderne kunst tussen duizenden boeken in een middeleeuwse setting. 

Dit jaar kwam er nog een architectonische Maastrichtse parel bij. Altijd wel in voor culturele reuring stelde Student Maastricht Hotel directeur Patrique Bulté een groot aantal ruimtes van het hotel in het Eiffelgebouw ter beschikking. Die geste leverde een - in het toch altijd al dynamische studentenhotel - reuring op die je in een culturele achtbaan deed belanden. 

En dat niet alleen in de openbare ruimtes van dit onderkomen voor zowel studenten als ook toeristen. Op de derde verdieping waren liefst twaalf kamers tot twee- of driepersoons theatertjes of galeries ingericht. 

Nogmaals Janne Baetsen: “Na die twee jaren corona, met verleden jaar een Museumnacht editie met de handrem er op, hebben we heel hard moeten knokken om van deze 8e april 2022 een succes te maken. Vergeet niet dat vlak voor carnaval nog heel onduidelijk was op welke wijze de lockdown van het slot ging.” En de mensen van Museumnacht knokten niet alleen voor hun evenement. Op de social media werd je als regelmatig bezoeker vrijwel dagelijks gewezen op alle highlights van het evenement.

Foto's & tekst Laurens Bouvrie