Nieuw zorgnetwerk voor mensen met beweegklachten

Gisteren werd ‘het Beweeghuis’ gelanceerd, een zorgnetwerk in Maastricht-Heuvelland voor mensen die kampen met beweegklachten.

Medisch specialisten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches in Maastricht-Heuvelland werken in dit netwerk intensief samen, met als doel de best mogelijke beweegzorg en -begeleiding bieden. 

Samenwerking
Binnen het Beweeghuis zetten ze in op een conservatief behandeltraject, door huisarts, fysiotherapeut of beweegcoach. Een traject met als uitgangspunt dat iemand niet geopereerd hoeft te worden. Wanneer het toch nodig is, zullen patiënten worden doorverwezen naar een van de twee stadspoli’s in Maastricht.

Dokter Lodewijk van Rhijn is werkzaam in het UMC+ als orthopedisch chirurg en directeur van het Centrum voor Bewegen in Maastricht: ‘’Klachten van het bewegingsapparaat (onderdelen van het lichaam die zorgen dat een beweging gemaakt kan worden) komen veel voor en zijn vaak chronisch. Momenteel hebben al 1,4 miljoen mensen in ons land last van artrose, staat het bewegingsapparaat in de top drie van redenen voor een huisartsenbezoek en zijn diezelfde klachten een belangrijke oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Dat aantal zal verdubbeld zijn in 2040. Er ligt dus een aanzienlijke maatschappelijke opgave om onze zorg anders in te richten.”