Het academisch jaar is geopend, maar niet zonder discussie

Het academisch jaar is begonnen. Gisteren werd in een feestelijke ceremonie in het Theater aan het Vrijthof aandacht besteed aan dit jaarlijks terugkerend evenement. Speciale gast dit jaar is Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Toch was er wel een smetje op de feestelijke middag. Het vraagstuk over de hoeveelheid buitenlandse studenten was het onderwerp van discussie. 

Universiteit van Amsterdam
De Universiteit van Amsterdam liet gisteren namelijk weten de instroom van buitenlandse studenten niet meer aan te kunnen, volgens de UvA worden Nederlandse studenten "weggeconcurreerd". Aan de andere kant lijkt Rianne Letschert, bestuursvoorzitter van de Universiteit Maastricht, het probleem als niet zo groot te ervaren. Zij is kritisch op de Universiteit van Amsterdam: "Ik vind het heel jammer dat er wordt gedaan alsof alle universiteiten daar op dezelfde manier knelpunten ervaren; dat hebben wij niet." Letschert is vooral bang dat het imago van Nederland als hoger onderwijsland geschaad wordt. "Ik vind dat wel jammer".

Minister
Minister Dijkgraaf liet voor onze camera weten ook te worstelen met dit vraagstuk. Hij wil dit jaar met de universiteiten een gezamenlijk beeld creëren. "Iedereen onderschrijft de voordelen. Maar het voelt een beetje alsof ik in een auto rijd met een gaspedaal maar geen rem of stuur", zo liet de minister weten.


Meer nieuws