Herstelwerk aan gedichtenroute Jekerdal

Met een fijn penseeltje in de hand en een lach op zijn gezicht zegt hij het meer dan overtuigend: “Ik reis door heel het land, maar Maastricht is toch echt een van mijn favoriete bestemmingen.” Vervolgens gaat Joram Grootveld weer geconcentreerd verder met zijn precisiewerk. Grootveld werkt voor het bedrijf Kunstwacht dat sinds een jaar of twee een keur aan kunst in de publieke ruimte onderhoudt. In het Jekerdal herstelt hij dezer dagen de teksten van vijf gedichten op rechtopstaande stenen. Maandagochtend is het gedicht Wandeling van Frans Budé aan de beurt.

De overburen van het gedicht op deze ‘menhir’ aan de Meesenbroekweg, John en Tiny Machiels, komen al snel een kijkje nemen. Wat zijn ze blij met de komst van Joram Grootveld. Al een tijd lang is Frans Budé’s gedicht nauwelijks nog te lezen. “Een aantal jaren geleden werd het kunstwerk door onverlaten volgespoten met graffiti. Weliswaar werd die prachtige oersteen snel schoongemaakt; helaas verdwenen hierdoor ook bijna alle woorden van de Sint Pieterse dichter.”

Joram Grootveld verzekert het tweetal dat hij het helemaal teruggaat brengen in de originele schoonheid. “En, met ons bedrijf komen we sinds twee jaar met grote regelmaat naar Maastricht”. Met andere woorden: ook deze kunstwerken worden nu met regelmaat onderhouden. 

In 2004 werd het Jekerdal vanaf de Nekummerhoeve tot aan de Prins Bisschopsingel op zo natuurlijk mogelijke wijze teruggebracht naar hoe het voor de verstedelijking moet zijn geweest. Met uiterwaarden, een waar mogelijk meanderende Jeker en veel flora diversiteit. Ook werd bedacht dat een eeuwige herinnering deel moest uitmaken van die voltooiing, Kunstenaar Harry Maks bedacht een poëtische ode aan de Jeker en het naar het riviertje genoemde dal. Ook historisch geweten van Maastricht, Servé Minis, droeg bij aan de inmiddels door talloze mensen gelezen en bekeken gedichten op de hardstenen platen. 

Door die vijf gedichten kun je al sinds jaar en dag niet alleen genieten van een droomachtig mooi natuurgebied op steenworp afstand van het centrum van Maastricht. Voor de poëzie-liefhebbers en de fans van alles wat Maastricht te maken heeft staan die stenen daar dag en nacht imposant te zijn; maar ook vriendelijk en tot de verbeelding sprekend door al die mooie, soms tot nadenken stemmende woorden 

En Joram Grootveld. Die zien we nog vaak genoeg terug in Maastricht. Volgende week donderdag al, weet hij later op de maandagmiddag te vertellen. Hij heeft ‘pech’, hij heeft zijn werk in het Jekerdal net niet afgekregen. “Kan ik in ieder geval nog een keer een middagje genieten van jullie prachtige stad en dit zo mooie Jekerdal.” 

Behalve 'Wandeling' van Frans Budé vindt u langs de Jeker ook gedichten van Erik Solvanger ('Draai om Jeker'), 'Droom in het Jekerdal' (Pierre Kemp), 'Jeker' van Hans van Waarsenburg en nog een keer 'Wandeling', maar deze is van de hand van Wiel Kusters.