Heilige Barbara op bezoek bij Sint Servaas

De Heilige Barbara is in Limburg vooral bekend als patrones van de mijnwerkers. Maar wie weet dat zij ook de huishoudster was van Sinterklaas? Dat ze midden in de winter kersenbloesem kan laten bloeien? En dat het niet veel gescheeld had of we hadden in het Heuvelland een Barbaramijn gehad? Al die vragen komen aan bod tijdens een expositie over Sint-Barbara, die tot en met 10 februari 2023 in de Schatkamer van Sint-Servaas wordt gehouden. 

Aanleiding voor de expositie is het 550-jarig jubileum van de ‘Broederschap van de Maagd en Martelares Sint-Barbara’, die aan de Sint-Servaasbasiliek verbonden is. De Barbarabroederschap is bovendien de oudste broederschap van Maastricht. In 1470 werd de broederschap voor het eerst in een document genoemd. Dat betekent dat het jubileum eigenlijk al in 2020 gevierd had moeten worden, maar vanwege coronapandemie is dat twee jaar opgeschoven.
Bij gelegenheid van het jubileum wordt de komende maanden een expositie gehouden van beelden, voorwerpen en documenten die aan Sint-Barbara gelieerd zijn. Een deel van de geëxposeerde voorwerpen is eigendom van de broederschap of van de Sint-Servaasbasiliek. Een belangrijk ander deel komt uit privécollectie van Wiel Miseré uit Landgraaf. Hij verzamelt al meer dan 20 jaar alles wat met de heilige Barbara te maken heeft.

Bij gelegenheid van de expositie en het 550-jarig jubileum verschijnt ook het glossy magazine Barbara. Daarin wordt de geschiedenis van Maastrichts oudste broederschap beschreven, maar er zijn ook interviews te lezen met leden van de broederschap, met Miseré over zijn bijzondere collectie en wordt de kritische vraag opgeworpen waarom er na vijf-en-een-halve eeuw nog steeds geen vrouwen lid zijn van de broederschap.