Heeft het MUMC+ de oplossing voor Tinnitus gevonden?

Het is een mysterie in de medische wereld, waar komt oorsuizen (Tinnitus) vandaan? Maar nog belangrijker, hoe kun je het oplossen? Aan die vraag werkt een onderzoeksteam in het ziekenhuis in Maastricht. 

In het onderzoek zijn nu de eerste signalen van een werkende behandeling.

DBS
En die behandeling werkt in de vorm van Deep Brain Stimulation, oftewel stimulatie diep in het brein. De onderzoekers hebben bij één man elektroden diep in het brein geplaatst die constante stroomstootjes geven aan de hersenen.

Resultaten
Een jaar na de behandeling, waarin de elektroden in de hersenen van de persoon zijn geplaatst, zijn de resultaten positief. "Bij de eerste patiënt zagen we in ieder geval dat de klachten een jaar na de operatie zijn verminderd en er geen ongewenste neveneffecten door de behandeling zijn opgetreden."

Veiligheid
Een verbluffende ontdekking wil onderzoeker Jana Devos het niet noemen: "Al is het wel zeer interessant", licht ze toe. Devos vindt het belangrijker dat de operatie veilig is: "Dat er geen gekke dingen zijn gebeurd voor, na of tijdens de operatie en dat er weinig bijwerkingen zijn van de stroom."

Het grote publiek
De vraag is nu wanneer deze nieuwe techniek beschikbaar gemaakt kan worden voor het grote publiek. Volgens de onderzoeker is het daar nog te vroeg voor. Er moeten eerst nog meer van dit soort operaties uitgevoerd worden: "We hopen dat we over een jaar meerdere resultaten van patiënten hebben, dan zullen we evalueren of het effectief en veilig genoeg is om in een grotere groep te testen", zo licht Devos toe.

Mensen die zelf Tinnitus hebben, kunnen zich niet meer aanmelden voor het onderzoek.