Hartelstein stopt met opvang dak- en thuislozen

In Kasteelhoeve Hartelstein worden vanaf volgend jaar geen dak- en thuislozen meer opgevangen. Dat heeft het bestuur van de Stichting Woonwerkgemeenschap Hartelstein in een brief aan de gemeente laten weten.

In de hoeve bij Itteren worden sinds de jaren 80 dak- en thuislozen opgevangen. Pas sinds 2017 krijgt de stichting hiervoor van de gemeente een bijdrage. 

Om de opvang en de daarmee samenhangende subsidie toekomstbestendig te maken, wilde de gemeente dat Hartelstein bij de opvang ging samenwerken met het Leger des Heils. Uit de verkennende gesprekken kwam naar voren dat Hartelstein dan een Social Hostel zou worden, waarbij het Leger des Heils de zorg voor haar rekening neemt en het gebouw overgedragen aan woningcorporatie Servatius. Daarnaast kreeg de stichting te horen dat de huidige subsidie vanaf 2023 stopt en dat de gemeente het aantal aanbieders van dak- en thuislozenopvang wil terugbrengen. De Stichting Woonwerkgemeenschap Hartelstein heeft daarop besloten de stekker uit de opvang te trekken.

Het feit dat de gemeente na de wateroverlast, waarbij kasteelhoeve Hartelstein vandaag een jaar geleden zwaar werd getroffen, niks van zich heeft laten horen, geeft volgens de stichting nog eens extra aan dat er vanuit het gemeentebestuur geen aandacht is voor het wel en wee van de bewoners.

De gemeente kon vandaag nog niet reageren op de brief.